[Cetățenii întreabă] Cum te poți încurca într-o dezinsecție ca Primăria Arad între larve, căpușe și țânțari?
Primăria Municipiului Arad anunţa că va demara „prima acţiune de dezinsecţie (delarvizare)” în intervalul 16.06.2021 -18.06.2021, între 07:30 și 17:00. Aplauze! Conform declarațiilor publice, se vor folosi insecticide biologice specifice care se vor „aplica cu scopul de a distruge şi a preveni dezvoltarea larvelor de insecte pe lângă fâşiile de apă de la malul lacurilor, a apelor curgătoare, a bălţilor, a canalelor deschise, terenuri virane şi în general toate zonele umede de pe raza municipiului Arad.
Mai exact, tot Primăria menționează „un produs insecticid concentrat emulsifiabil, special conceput pentru combaterea ţânţarilor (Culex Pipiens, Aedes, Albopictus) în stadiu de larvă, care conţine un regulator de creştere în formă liberă cu eliberare lentă. Produsul este avizat de Ministerul Sănătăţii, deci nu afectează oamenii şi animalele, având efect strict asupra ţânţarilor”.
Condiţiile meteorologice au fost favorabile, vreme bună și soare. La lucru deci? NU. Abia pe 17 iunie anunță Primăria și Călin Bibarț că s-au apucat de dat cu fumuri. Doar că s-au cam încurcat în ce anume dau cu substanțele.
- Joi la 12:08, Primăria Municipiului Arad anunță că a început dezinsecția în municipiul Arad. Cu poze multe și de cam peste tot, inclusiv prin câmp.
- La 19:54, viceprimarul Lazăr Faur bagă și el placa cu „lupta împotriva țântarilor”. Doar că a folosit aceleași poze ca instituția și le-a decupat ora, ca să nu se prindă lumea ca a dormit întreaga zi.
- Înainte de acest exemplu de rătăcire administrativă, la 10:56, Călin Bibarț pune și el niște poze (așa se conduce Primăria în timpuri moderne, prin poze pe Facebook, nu știați?) în care precizează că stropirea s-a făcut împotriva căpușelor. Țânțarilor le va veni rândul în „pasul următor”.
Aceeași instituție care oferă imaginile de mai sus pe internet, oferă detalii privind eficienţa aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de infecţie: acţiunile de dezinsecție (delarvizare) trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi privat, spaţii deschise ale persoanelor fizice şi juridice la nivelul localităţii, pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate.
Așadar, din perioada anunțată inițial și declarațiile fiecărui reprezentant al Primăriei, ce s-a întâmplat și se întâmplă totuși în materie de dezinsecție în Arad?!
Mai mult, administrația PNL recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Arad, să efectueze tratamente de delarvizare în spaţii deschise pe malurile apelor, în depozite de anvelope uzate, subsoluri de la blocuri etc. în perioada de desfăşurare a acţiunilor de delarvizare efectuate pe domeniul public şi privat.
-
Pingback: Primăria Arad a cheltuit 184.000 lei pentru dezinsecție dar recomandă cetățenilor să dezinsecteze și ei – Independentul