Noi busturi în Arad: Vasile Goldiș la Muzeul Memorial și fondatorul UVVG, Aurel Ardelean, la sediul Rectoratului

Cele două busturi au fost dezvelite și sfințite în cadrul „Zilelor Academice Arădene”, evniment ajuns la cea de-a XXXI-a ediţie, marcând astfel 31 de ani de existenţă a Universității de Vest „Vasile Goldiș”. Pentru a cinsti memoria fondatorului universității, Aurel Ardelean, la sediul Rectoratului a fost amplasată o sculptură a acestuia, iar Muzeul Memorial va avea începând din această lună un bust al lui Vasile Goldiș.


Prezenţi la evenimentul aniversar, profesori, studenţi, masteranzi, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Arhiepiscopiei Aradului, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu, antreprenori şi oameni de cultură, cu toții au asistat la dezvelirea statuilor care păstrează în memoria tuturor viitorilor vizitatori personalitățile lui Vasile Goldiș respectiv Aurel Ardelean.

Bustul regretatului rector-fondator prof. univ. dr. Aurel Ardelean a fost amplasat la sediul Rectoratului UVVG. Doctor în Științe Biologice din anul 1980, Aurel Ardelean a fost unul dintre fondatorii Universității de Vest „Vasile Goldiș” în anul 1990, îndeplinind rolul de rector și apoi președinte al universității. Acesta a mai fost parlamentar, în Senatul României, făcând parte din legislatura 2004-2008.

Bustul lui Vasile Goldiş a fost amplasat la Muzeul Memorial care-i poartă numele. La Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din data de 1 decembrie 1918, omul politic Goldiș a rostit un discurs în care a subliniat necesitatea unirii Transilvaniei cu România, pe fondul dezmembrării inevitabile a monarhiei austro-ungare. Este ales președinte al Partidului Național Român în 1926. Și-a trăit ultimii ani la Arad, unde încetează din viață în 1934, fiindu-i organizate funerarii naționale.

De-a lungul istoriei, prin eforturile constante ale comunităţii academice, în special ale regretatului Preşedinte, Rector Fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, și ale membrilor fondatori, UVVG Arad a contribuit la realizarea incluziunii sociale, la formarea de competenţe ale studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, care să le permită integrarea socio-profesională activă şi dezvoltarea personală în conformitate cu valorile şi principiile UE, în ceea ce priveşte respectarea demnităţii umane, libertăţii, dreptăţii, egalităţii de şanse, nondiscriminării, democraţiei, păcii şi drepturilor omului.

prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

Reprezentanții Universității își propun să rămână un reper în comunitatea locală şi să continue procesul de internaţionalizare al universităţii pentru care sunt atât de cunoscuți în Arad.