Cine ar trebui să-și dea demisia în cazul atentatului cu bombă de la Arad: Primarul, Șeful Poliției, Prefectul, Ministrul de Interne?

Când se întâmplă ceva bun într-un oraș, nu mai ai loc de politicienii și șefii de instituții care încearcă să-și îmbunătățească imaginea folosindu-se de acel exemplu pozitiv. La tăierea unei panglici, chiar dacă investiția nu are legătură cu administrația locală sau cea națională, se înghesuie toți primarii, prefecții și (prim) miniștrii României. Când se întâmplă ceva rău, toți așa-zișii responsabili ai Statului se ascund cât de mult posibil. În cazul cumplitului atentat cu bombă din Arad, cine ar trebui să răspundă cu funcția? Cine nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu astfel încât un incident precum cel de sâmbătă dimineața s-a putut petrece?


Ioan Crișan, patronul firmei piscicole Crimatex și al firmei de transport Primatex, și-a pierdut viața într-un atentat cu bombă plasată în mașina acestuia când pleca de la un supermarket din cel mai mare cartier al Aradului. Mai multe ferestre de la blocul din apropierea supermarketului au fost sparte de suflul exploziei.

Orașul nu este străin de violențe extreme. În 2014, un pugilist a fost tăiat cu sabia în cel mai mare mall, acesta scăpând cu viață. Un alt caz violent, din 2013, în care omul de afaceri, Abel Apostol, patron al clubului de sport și restaurantului Riviera a fost ucis, însă corpul nu a fost găsit nici astăzi, a fost ultima oară când IGPR a trimis specialişti de la Bucureşti.

Ce spun instituțiile despre atentat?

Datorită acestui caz, specialiştii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au dispus deplasarea imediată a unor specialişti de la Institutul Naţional de Criminalistică, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei Arme, Substanţe Periculoase şi Explozibili. La faţa locului s-a aflat şi o echipă de pirotehnişti din cadrul Serviciului Român de Informaţii. Au fost ridicate imagini de la camerele de supraveghere din zonă, existând un cerc de suspecţi”, a declarat Livia Pescar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Cauza incendiului a rămas în curs de stabilire, va fi stabilită de o echipă comună ISU-IPJ. Iniţial, nu s-a putut stabili dacă victima este femeie sau bărbat. La solicitarea Poliţiei, vom participa cu datele noastre şi cu cunoştinţele tehnice, la cercetarea care va fi făcută. Probabil s-a încercat stingerea de către martori, dar incendiul nu putea fi stins cu stingătoare, maşina ardea violent şi generalizat”, a declarat George Pleşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad.

Cetăţenii municipiului şi judeţului Arad pot să stea liniştiţi, am luat toate măsurile de ordine publică în această situaţie, zic eu, ciudată, pentru că infracţiuni s-au mai întâmplat, dar infracţiuni de o gravitate asemănătoare nu a mai avut parte municipiul Arad. Există efective de poliţie şi jandarmerie în patrulare, există, pe lângă activităţile normale, şi activităţi suplimentare pentru a menţine ordinea publică”, a declarat prefectul Toth Csaba.

Se realizează expertiza pirotehnică. Au fost prelevate probe care urmează a fi analizate în laborator pentru a se stabili ce tip de substanţe au fost folosite şi au facilitat aprinderea”, a declarat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Romând de Informații.

În temeiul art. 325 Cod procedură penală, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică a preluat ancheta în cauza privind explozia unui autoturism marca Mercedes Benz în parcarea magazinului Profi, din cartierul Vlaicu- zona Lebăda, din Arad, în dimineața zilei de 29.05.2021. (…) Cercetările se efectuează sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor, prevăzută de art. 188 alin. 1 din Codul penal, în urma exploziei decedând o persoană de sex masculin”, xtransmit reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Poate trebuie să ne amintim că suntem singura țară din UE care dăm cartele de telefon la liber, și a fost un cor național acum în urmă cu câțiva ani în frunte cu Curtea Constituțională (…) Suntem unul dintre statele care trimitem în pensie profesioniștii din poliție și sistemul militar la 45 de ani, poate cei mai bine pregătiți după o perioadă în care investim în acești oameni. De la an la an este o structură care duce lipsă de personal toate acumulate și astea din păcate la un moment dat se vor vedea. Și încep să se vadă. (…) Ori devenim un stat serios cu instituții serioase, care să aibă legi și dotările necesare, altfel ne vom trezi de fiecare dată când apare un eveniment de genul acesta că discutăm trece și apoi revenim la vechile noastre discuții și certuri când e vorba de poliție și alte instituții. (…) Trebuie să dăm o forță instituțiilor de forță a Statului, așa nu se mai poate”, a spus într-un interviu primarul Călin Bibarț.

În afara celor care au dat declarații pe marginea incidentului, mai există și următoarele instituții cu atribuții în zona ordinii publice și siguranței cetățenilor:

Poliția Locală – Legea poliției locale nr. 155 din 2010, a) menține ordinea și liniștea publică în zonele și locurile stabilite prin planul de ordine și siguranță publică al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, aprobat în condițiile legii.

Jandarmeria – Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, h) execută misiuni de intervenție antiteroristă la obiectivele aflate în responsabilitatea jandarmeriei sau pentru capturarea și neutralizarea persoanelor care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pot pune în pericol siguranța persoanelor, bunurilor, valorilor și transporturilor speciale.

Ministrul Afacerilor InterneOrganizează şi desfaşoară, prin structuri specializate, potrivit competenţei, activităţi pentru prevenirea şi combaterea terorismului, a criminalităţii organizate, a traficului şi consumului ilicit de droguri, a traficului de persoane, a migraţiei ilegale, a criminalităţii informatice, precum şi a altor fenomene infracţionale şi fapte antisociale.

În timp ce polițiștii sunt verificați de șefi dacă au cravată, caschetă sau pantaloni la dungă, în România au loc execuții în stil mafiot! Poliția Română are nevoie nu doar de o reformă a legislației, ci și de una a mentalității depășite”, au precizat reprezentanții Sindicatului Europol.