Creştere de peste 12% a bugetului Aradului în 2020, în ciuda pandemiei

Deși reprezentanții administrației locale spun că 2020 a fost un an greu, încheierea socotelilor bugetare indică o creștere de peste 12%. Aprobat inițial în luna ianuarie, înainte ca autoritățile să recunoască noul coronavirus drept un pericol pentru sănătatea publică, bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Arad a crescut până la finele lui 2020 cu peste 150 milioane de lei. Cu toate acestea, administrația locală a reușit să execute doar 77% din ceea ce s-a aprobat până la sfârșitul anului trecut.


Aprobat în ședința CLM din această săptămână, Contul de Executie al Bugetului General al Municipiului Arad pe anul 2020 arată situația reală. Mai exact, pornit cu 577 milioane de lei, după 15 rectificări bugetare pe parcursul anului trecut, bugetul a înregistrat o sumă finală de 654 milioane de lei. Motivele principale, spune Primăria Arad în documente, au constat în:

  • fonduri pe parcursul anului pentru gestionarea situatiei de urgentă generată de pandemia COVID-19,
  • suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru cheltuieli descentralizate, la nivelul municipiilor, pentru finanțarea de bază a unităților din învățământul preuniversitar de stat si particular sau confesional acreditat,
  • modificări în cadrul Programului de investiții și în cadrul Programului acțiunilor cultural-artistice și sportive”.

Buget mărit dar 22% rămas neexecutat!

Din comparația cifrelor detaliate rezultă însă sume mai mici decât bugetul aprobat inițial în ianuarie 2020. Acest lucru se datorează faptului că bugetul nu s-a executat în totalitate. Veniturile s-au executat în proporție de 78% față de cele prognozate în bugetul final al anului 2020, iar cheltuielile s-au executat în proporție de 77% față de sumele înscrise.

Acest lucru înseamnă că deși în varianta inițială se preconizau venituri de 519.6 milioane de lei, mărite și ele de fondurile menționate mai sus, din bugetul final al anului 2020 s-au executat doar 465.8 milioane de lei! Lucru similar și la capitolul cheltuieli, unde doar 505,6 milioane de lei au fost folosiți, chiar dacă la începutul anului erau preconizați 577,4 milioane de lei și suplimentați pe parcursul anului.