Justiție: corporația Shell trasă la răspundere pentru criza climatică și obligată să reducă radical emisiile de CO2

O hotărâre istorică a fost pronunțată pe 26 mai la Haga, unde instanța a decis că Shell trebuie să-și reducă emisiile de CO2 cu 45% până în 2030. Acest proces climatic a fost deschide de către organizația Milieudefensie, Greenpeace Țările de Jos și alte grupuri pentru mediu, împreună cu 17.379 de co-reclamanți.


Este pentru prima dată când justiția decide că o companie multinațională este responsabilă pentru contribuția sa la schimbările climatice și condamnată la reducerea drastică a emisiilor de CO2. Acum, Shell trebuie să-și schimbe radical acțiunile și să reducă emisiile de CO2, în conformitate cu o încălzire maximă de 1,5 grade. Această limită este esențială pentru a atenua cele mai mari riscuri ale schimbărilor climatice catastrofale și ireversibile, anunță Greenpeace.

Aceasta este o victorie istorică pentru climă și pentru toți cei afectați de criza climatică. (…) Oamenii din întreaga lume cer justiție climatică.

Andy Palmen, director interimar Greenpeace Țările de Jos

Shell nu poate continua să încalce drepturile omului, susțin ecologiștii. Decizia judecătorilor reprezintă un semnal puternic pentru industria combustibililor fosili. Cărbunele, petrolul și gazele trebuie să rămână în pământ. Judecătorii au confirmat că multinaționalele pot fi trase la răspundere pentru criza climatică.

Este necesară o acțiune urgentă pentru a combate schimbările climatice. De aceea, ne-am accelerat eforturile de a deveni o companie energetică cu zero emisii nete, în conformitate cu societatea până cel târziu în 2050.

Harry Brekelmans, Director de proiecte și tehnologie, SHELL Global

Reprezentanții Shell au declarat că sunt dezamăgiți de sentință și anunță că firma va face recurs. Corporația recunoaște însă că este necesară o acțiune urgentă în domeniul schimbărilor climatice și își propune în acest sens să devină o companie de energie cu emisii nete zero în următorii 30 de ani, cu obiective pe termen scurt asumate pentru a urmări progresul către acest deziderat. Shell susține că investește miliarde de dolari în energie cu emisii reduse de carbon, inclusiv încărcarea pentru mașini electrice, hidrogen, energie regenerabilă și biocombustibili.