Instanță europeană cu sediul în Luxemburg a decis că Amazon nu trebuie să plătească 250 milioane euro taxe către Luxemburg

La mijlocul săptămânii, Amazon a câștigat lupta împotriva unei decizii a Comisiei Europene de a plăti taxe datorate statului Luxemburg în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro. A doua cea mai înaltă instanță din Europa a dat o lovitură eforturilor executivului UE de a face corporațiile multinaționale să plătească partea lor de taxe pentru operațiunile efectuate și mai ales pentru profiturile realizate în Uniune. Chiar dacă decizia instanței este o lovitură și ar putea fi atacată, există progrese per ansamblu în vederea unei legislații regionale și globale privind taxarea acestor companii.


Tribunalul cu sediul în Luxemburg a declarat că gigantul online nu s-a bucurat de un avantaj selectiv în acordul său fiscal cu Marele Ducat. Mai mult decât atât, Comisia Europeană nu ar fi demonstrat la standardul legal necesar că a existat „o reducere nejustificată a sarcinii fiscale a unei filiale europene a grupului Amazon”.

Comisia Europeană a considerat că în 2017 că Luxemburgul a scutit cunoscuta companie condusă de Jeff Bezos de la plata impozitelor pe aproape trei sferturi din profiturile sale obținute din operațiunile în UE, permițându-i astfel să canalizeze profiturile către o societate holding fără a plăti taxe.

Decizia judecătorilor salutată de Amazon

Decizia judecătorilor Tribunalui European (cunoscut sub numele de Tribunalul de Primă Instanță până la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009) a fost salutată de către reprezentanții Amazon care au afirmat că hotărîrea se află în conformitate cu poziția companiei pe teremn lung de respectare a tuturor legilor aplicabile, nefiind vorba de vreun „tratament special”.

Tribunalul, cunoscut informal sub numele de Tribunalul European (EGC), este o instanță constitutivă a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Audiază acțiunile întreprinse împotriva instituțiilor Uniunii Europene de către indivizi și state membre. Deciziile Tribunalului pot fi atacate cu recurs la Curtea de Justiție, dar numai cu privire la un punct de drept.

Cu toate acestea, se pare că Margrethe Vestager, Comisara europeană pentru concurență, a reușit să convingă câteva țări importante (Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos și Belgia) să își schimbe practicile de reglementare fiscală a corporațiilor multinaționale, iar Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a declarat recent în acest sens că un acord global privind această taxare ar avea șanse mari.