Grupurile creștine din Europa critică Pactul UE privind migrația și azilul
Organizațiile reprezentând Bisericile din întreaga Europă – anglicană, ortodoxă, protestantă și catolică – precum și ONG-uri creștine preocupate în special de migranți, refugiați și solicitanți de azil critică noul Pact al UE privind migrația și azilul pentru că acesta nu oferă „noul început” pe care îl promisese, iar bunele sale intenții sunt umbrite de o serie de probleme morale și juridice.
Raportul precizează că viziunea a peste 8 organizații este pentru o politică a UE în domeniul migrației și azilului ce refuză logica frontierelor închise și îmbrățișează o abordare mai primitoare, de protecție și de cooperare. La 23 septembrie 2020, Comisia Europeană a lansat Noul Pact al UE privind migrația și azilul, un set de propuneri de stabilire a unui nou echilibru între responsabilitate și solidaritate între statele membre, proceduri mai rapide și parteneriate mai puternice cu țările terțe.
Comisia a prezentat o abordare holistică care acoperă aspecte precum azilul, solidaritatea și partajarea responsabilității, Schengen, cooperarea cu țările terțe și integrarea. Cu noul pact, s-a anunțat „un nou început pentru migrația în Europa”. Cu toate acestea, spre deosebire de mesajul Comisiei, propunerile reproduc, în multe aspecte, politici deficitare din trecut.
- Garanții procedurale mai mici și detenție extinsă pe baza unor statistici înșelătoare.
- Deficiențele fundamentale ale Sistemului Dublin rămân, în ciuda criteriilor îmbunătățite.
- Pactul se concentrează puternică asupra returnărilor și externalizării managementului migrației.
Semnatarele Raportului consideră că Europa are potențialul de a refuza logica frontierelor închise și de descurajare a oamenilor de la intrarea pe teritoriul său. Se solicită o abordare mai primitoare, mai protectoare și mai cooperantă.
UE și Statele Membre ar trebui să investească în punerea în aplicare a acquis-ului în materie de azil într-un mod care să respecte în mod legal, echitabil și cu resurse adecvate, deciziile relevante ale CJUE și CEDO în domeniu. În acest sens trebuie urmărite următoarele principii:
- Este nevoie de mai multă solidaritate pentru a primi oameni, nu a-i respine în mod ilegal.
- Centrarea pe integrare și contribuția pozitivă a migranților reprezintă calea de urmat.
- Termen îndelungat pentru un „nou început” real: este nevoie de aplicarea completă și coerentă a sistemului european comun de azil și migrație și solidaritate reală.
Organizațiile creștine mai susțin că ar trebui să aibă loc o discuție serioasă cu privire la noțiunile că legile existente trebuie respectate. Adoptarea legislației nefiind un scop în sine, indiferent de cât de mult efort a fost necesar pentru a o depune și a o adopta.
Foto: Darrin Zammit Lupi/JRS Europa