[PRESA sub LUPĂ] A pierdut Primăria Arad 159 milioane de lei din fondurile europene?
În 2018, Primăria Arad anunța că „unul dintre cele mai mari proiecte pe fonduri europene din România urmează să se realizeze la Arad.” Precizând valoarea investiţiei la 223.153.097 lei ( peste 49 milioane de euro) este corect ca în prezent, când această sumă nu mai este aceeași, să spunem cu subiect și predicat: Primăria Arad a pierdut din proiectul depus pentru finanțare europeană 159.324.501 lei! Din păcate pentru municipiu și locuitorii săi, presa locală este fie dezinteresată, fie preocupată să nu supere conducerea politică a administrației pentru ca să semnaleze acest eșec enorm în mod direct.
„Vorbim de unul dintre cele mai mari proiecte, pe fonduri europene”, se lăuda în urmă cu câțiva ani primarul Aradului de la acea vreme. Proiectul în valoare de 49 milioane de euro include şi construcția unui nou pod peste râul Mureş, care va diminua considerabil traficul pe Podul Traian, preciza reprezentantul PNL mutat între timp la Parlamentul European. Doar că proiectul elaborat și promovat de către Gheorghe Falcă a fost respins în mare parte de către Agenția de Dezvoltare Regională Vest, organismul intermediar pentru fondurile europene vizate de către administrație.
Din totalul de 227.398.838 de lei pentru care Primăria Arad a aplicat cu proiectul „Amenajare traseu de transport public de călători cu autobuzul, care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA și str. Ștefan cel Mare”, doar 66.712.849 de lei (29%) au fost aprobați. Cu alte cuvinte, diferența de 159.324.501 de lei sunt neeligibili pentru accesarea fondurilor europene.
70% din fondurile europene vizate cu acest proiect au fost pierdute
Firma care a realizat documentația a încasat 1 MILION de euro deja. Dar nu SC Aduro Impex SRL București poartă vina, ea execută ce cere clientul (Primăria Arad), chiar dacă banii vin de la bugetul local al arădenilor. „Azi am semnat proiectarea pentru execuția podului și reconfigurarea acestui traseu, a stațiilor de autobuz și a semaforizărilor. (…) Sperăm ca anul viitor pe vremea asta să avem contract pentru execuția podului și să dăm ordinul de începere a lucrărilor”, preciza în august 2020 primarul Bibarț. Doar că acolo rezidă și problema cu fondurile europene, în pod și șoseaua pentru automobile.
Special Arad precizează că motivul pentru care s-a primit o sumă mai mică de la UE ar fi că proiectul depus de către Primăria Arad a fost axat pe mediu. Ca atare și oarecum logic, ar fi trebuit să se asigure prin proiect transport doar pentru surse nepoluante (autobuzele electrice și biciclete). Dar administrația PNL a optat pentru mașini și alte străzi de legătură, ceea ce reprezintă surse de poluare evidente!
Nu doar că administrația nu a prezentat eșecul său ca atare, ci cu ajutorul unei prese locale absente aeriene, încearcă să drege situația, prin contractarea unui împrumut de la BERD. Adică bani pe care arădenii și copiii acestora vor trebui să-i plătească înapoi în următoarele decenii.
Consiliul Local Municipal chemat să peticească eșecul Primăriei și să contracteze un ÎMPRUMUT de 100 milioane de lei
Conform Codului Administrativ, hotărârile privind contractarea de împrumuturi se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor locali în funcție. Consilierii sunt chemați în ședință publică pe 13 mai pentru a aproba acest nou împrumut. Proiectul care ar suplimenta fondurile europene neaccesate vizează:
- construirea unui nou pod peste Mureş;
- achiziţionarea a 10 autobuze electrice;
- amenajarea de străzi noi (continuare str. A. Șaguna – str. Câmpia Turzii, continuare str. Ticu Dumitrescu);
- reabilitarea străzii Andrei Șaguna (între str. Condurașilor și str. Barbu Lăutaru);
- construirea a două stații de alimentare pentru autobuzele electrice;
- construirea și modernizarea a 23 de staţii de transport public de călători;
- amenajarea unor piste pentru biciclete pe zona cuprinsă între str. Andrei Șaguna și noul pod & de la intersecția cu str. Economului până la – str. Ogorului.