Necesitatea Certificatului verde digital pentru finalizarea crizei de sănătate și celei economice, susținută la Bruxelles

Europarlamentarul Vlad Botoș (USR PLUS) a luat cuvântul în plenul Parlamentului European pentru a susține necesitatea Certificatului verde digital, cel care atestă că o persoană nu poate răspândi COVID-19. Reprezentantul României consideră că în prezent, când există vaccinuri la dispoziție, când există teste suficiente, iar unele dintre persoane au trecut prin boală, este momentul pentru a reporni la maximum economia.


Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui certificat verde digital pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță a cetățenilor în UE în cursul pandemiei de COVID-19. Un astfel de certificat (sau adeverință în limbaj comun) este o dovadă digitală că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, sau are rezultat negativ la un test relevant privind prezența coronavirusului sau s-a vindecat în urma bolii de COVID-19. Deputatul european precizează că acest Certificat COVID-19 este absolut necesar din punctul său de vedere. Motivele pentru care Botoș (USR PLUS) a votat cu toată încrederea aprobarea acestuia sunt următoarele:

  1. Certificatul nu impune obligativitatea vaccinării. Eu susțin cu toată convingerea că vaccinarea este cea mai sigură și mai rapidă soluție pentru a ieși cu totul din această pandemie, însă știu că sunt persoane care nu pot fi vaccinate și nu este corect să le îngrădim dreptul la circulație, să le discriminăm.
  2. Certificatul se va elibera celor care au trecut prin boală și au dezvoltat imunitate naturală așa încât nu se vor confrunta cu obligativitatea efectuării de teste suplimentare.
  3. Certificatul va recunoaște testele negative pentru cei care nu pot să se vaccineze sau aleg să nu o facă.
  4. Acest certificat ne va da tuturor libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene și în statele care aleg să recunoască valabilitatea lor. Vor putea fi citite foarte ușor, utilizând coduri de bare așa încât va fi un instrument care ne va permite să ne reluăm viața.

Europarlamentarul român mai adaugă că a primit zeci de e-mailuri zilele acestea în care era rugat, avertizat, și chiar somat să nu susțină Certificatul verde digital. Nu pot spune dacă au fost zeci de oameni care și-au luat din timpul lor pentru a scrie și trimite aceste mesaje sau ele au fost generate de la mai multe adrese false.

Înțeleg că lipsa de informare poate duce la teamă, însă Certificatul COVID-19 nu urmărește să discrimineze, ci să ducă la finalizarea crizei de sănătate și a crizei economice în care ne aflăm.

Vlad Botoș (USR PLUS), europarlamentar

Am ajuns într-un punct în care cu toții ne dorim începerea tuturor activităților economice sau recreative, în care abia așteptăm vremea bună, vara, chiar și pentru a ieși liniștiți la plimbare, la cumpărături sau poate chiar pentru a merge în concediu, argumentează Botoș. Europarlamentarul subliniază că în acest context avem nevoie de Certificatul COVID-19, iar la nivel european există determinarea ca acesta să fie funcțional în cel mai scurt timp posibil, poate chiar în câteva săptămâni.


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al MEP Vlad-Marius Botoș, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European.