Hartă online: Europa urează bun venit refugiaților!
Începând din această săptămână, există o hartă online care arată câte municipalități, orașe sau regiuni europene sunt dispuse să accepte solicitanții de azil. EuropeWelcomes.org vine ca un răspuns la reticența UE de a reloca oamenii ajunși la frontierele Uniunii, demonstrând că este mai mult decât suficient loc pe continent pentru a-i accepta pe cei blocați în prezent pe insulele grecești din apropierea țărmului Turciei. Inițiativa este susținută de către Grupul Verzilor/EFA din Parlamentul European și își doresște să schimbe dezbaterea acutală, de la solidaritatea obligatorie (Statele Membre trebuie să participe la relocări) la permiterea orașelor să conducă această relocare.
În Uniunea Europeană de astăzi, vocea cetățenilor care doresc să primească refugiați și solicitanții de azil nu este luată în considerare. Oamenii și ONG-urile care ajută refugiații cu alimente și apă sau salvează oameni pe mare sunt chiar hărțuiți și incriminați de diferitele State Membre. Cu ajutorul hărții, fiecare poate vedea ce a făcut concret orașul sau regiunea sa pentru a sprijini, a reloca și a întâmpina refugiații și solicitanții de azil. Persoanele se pot implica solicitând primarului sau consilierior locali să pună orașul pe harta solidarității și să arate că Europa urează într-adevăr bun venit solicitanților de azil și refugiaților.
În urma situației critice de pe insulele grecești, inclusiv a incendiului din infamul lagăr Moria, a nenumăratelor vieți pierdute în Marea Mediterană și a inacțiunii la nivel național și UE, sute de municipalități și orașe europene au decis că este timpul ca acestea să acționeze. Peste 600 de municipalități europene au declarat bun venit solicitanților de azil și refugiaților. Până în prezent, 17 din cele 27 de țări ale UE (plus Marea Britanie, Elveția, Islanda și Norvegia) au orașe care și-au oferit voluntar sprijinul pentru persoanele care fug de persecuții și conflict.
În urma presiunii crescânde a inițiativelor locale și a acoperirii mediatice crescânde, guvernele naționale au fost presate să acționeze. Pe hartă, promisiunile naționale se referă la numărul de promisiuni făcute de țările „dispuse” să mute refugiații recunoscuți, în special copiii orfani.
UE a solicitat mai multe angajamente de relocare și coordonează acum transferul copiilor orfani și al persoanelor vulnerabile din insulele grecești în țările europene. Cu toate acestea, relocările sunt adhoc și rămâne mult de lucru pentru a găsi o soluție durabilă pe termen lung.