Bilete de avion mai scumpe în Marea Britanie?

În timp ce România are dificultăți cu stabilirea priorităților și fondurilor dedicate Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), țări precum Regatul Unit al Marii Britanii implementează măsuri care să atingă obiective importante în viitor, cum ar fi cel al emisiilor de CO2. Ca atare, un posibil efect al deciziei britanicilor ar însemna bilete de avion mai scumpe, companiile aeriene transferând povara financiară a poluării pe umerii consumatorilor.


Atingerea noului obiectiv propus de către Guvernul Regatului Unit va necesita milioane de gospodării să înlocuiască instalațiile pe gaz cu alternative de încălzire cu emisii reduse de carbon și introducerea mult mai rapidă a mașinilor electrice. Conform cu obiectivele autorităților și încurajarea reducerii cu o treime a consumului de carne este preconizată a contribui pozitiv la reducerea amprentei de CO2 a țării.

Boris Johnson a anunțat că Executivul va stabili un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic de reducere a emisiilor cu 78% până în 2035, comparativ cu nivelurile din 1990, în conformitate cu recomandările organismului consultativ al guvernului privind schimbările climatice. Ecologiștii de pe insula britanică au declarat că ținta înseamnă că guvernul va trebui să renunțe la planurile sale de construcție a drumurilor de 27 miliarde de lire sterline.

Companiile aeriene ar urma să paseze costurile poluării la consumatori?

Temerile privind obiectivele din domeniul călătoriilor aeriene sunt orientate către povara financiară. Pasagerii companiilor aeriene se vor confrunta cel mai probabil cu prețuri mai mari pentru zborurile care fac obiectul planurilor guvernului de a include pentru prima dată emisiile provenite de la aviația internațională în ținta climatică a Regatului Unit, preconizează The Times.

Anunțul din Marea Britanie are implicații și pentru piața combustibililor pentru avioane, deoarece aviația ar putea deveni un mare consumator de compensări de carbon. Regatul este a doua cea mai mare economie din Europa, iar călătoriile cu avionul către și dinspre Marea Britanie reprezintă un punct important pentru cererea europeană de combustibil pentru avioane.

Uniunea Europeană se pregătește pentru o revizuire în iunie a sistemului său de comercializare a cotelor de emisii cu CO2. Revizuirea prezintă șansa ca blocul să privească sectorul aviației, ecologiștii spunând că zborurile pe distanțe lungi, care nu sunt acoperite de sistemul european (EU ETS) și stabilirea unor prețuri mai stricte sunt aspecte cheie de abordat.