Inițiativă Cetățenească Europeană pentru a asigura dreptul la vaccinuri tuturor și a împiedica profitul de pe urma pandemiei de COVID-19

Nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu are acces la tratamente și vaccinuri sigure și eficiente, consideră organizatorii unei Inițiative Cetățenești Europene (ICE) țintite către a asigura drept egal la vaccinuri împotriva COVID-19 tuturor cetățenilor. Depusă la registratura Comisiei Europene în 21 august 2020, proiectul trebuie să strângă susținerea a 1 milion de cetățeni din toată UE pentru a fi luată în considerare de către autoritățile europene. Până în prezent s-au colectat 151.896 de semnături.


Nimeni nu ar trebui să profite de pe urma pandemiilor. Ne dorim un vaccin și un tratament pentru toți, deoarece în fața unei pandemii, orice persoană are dreptul la un tratament, precizează inițiatorii, subliniind că o amenințare colectivă necesită un răspuns colectiv. Cetățenii UE au dreptul de a aplica direct Comisiei Europene cu o inițiativă cetățenească europeană pentru a propune o modificare legislativă concretă. Semnăturile pentru ca inițiativă să fie luată în considerare de către Comisie trebuie strânse până la data de 1 mai 2022.

Cercetători din toată lumea lucrează la dezvoltarea de vaccinuri și tratamente, utilizând adesea sume uriașe de bani publici. Drepturile de proprietate intelectuală, cum ar fi brevetele, nu ar trebui să fie utilizate pentru a limita accesul rapid la vaccinuri și tratamente pentru toți. Prin inițiativa cetățenească se dorește asigurarea că accesul la diagnosticele, terapiile și vaccinurile legate de COVID-19 nu este blocat de drepturi de proprietate intelectuală sau de restricții abuzive similare. Inițiativa „Fără Profit Din Pandemie” în spatele căreia stau 341 entități, grupuri de acțiune, organizații neguvernamentale și formațiuni politice din peste 20 de țări și de la nivelul UE, are în vedere 4 puncte mari.

1. Sănătate pentru toți

Cu toții avem dreptul la sănătate. Într-o pandemie, cercetarea și tehnologiile ar trebui să fie împărtășite pe scară largă, rapidă, de pe glob. O companie privată nu ar trebui să aibă puterea de a decide cine are acces la tratamente sau vaccinuri și la ce preț. Brevetele oferă unei singure companii controlul asupra monopolului asupra produselor farmaceutice esențiale. Acest lucru le limitează disponibilitatea și le mărește costul pentru cei care au nevoie de ele.

2. Transparență acum!

Datele privind costurile de producție, contribuțiile publice și eficacitatea și siguranța vaccinurilor și medicamentelor ar trebui să fie publice. Contractele dintre autoritățile publice și companiile farmaceutice trebuie făcute publice.

3. Banii publici, controlul public

Contribuabilii au plătit pentru cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor și tratamentelor. Ceea ce a fost plătit de oameni ar trebui să rămână în mâinile oamenilor. Nu putem permite marilor companii farmaceutice să privatizeze tehnologii cruciale de sănătate care au fost dezvoltate cu resurse publice.

4. Fără profit pe pandemie

Marile companii farmaceutice nu ar trebui să profite de această pandemie în detrimentul sănătății oamenilor. O amenințare colectivă necesită solidaritate, nu profituri private. Fondurile publice ar trebui să vină întotdeauna cu garanții privind disponibilitatea și accesibilitatea. Big Pharma nu ar trebui să aibă voie să jefuiască sistemele de securitate socială.

Mai exact, având în vedere TFUE, articolele 114, 118 și 168, semnatarii solicită Comisiei Europene să propună legislația necesară pentru a:
  • se asigura că drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv brevetele, nu împiedică accesibilitatea sau disponibilitatea oricărui vaccin sau tratament împotriva COVID-19 în viitor;
  • se asigura că legislația UE privind datele și exclusivitatea pe piață nu limitează eficacitatea imediată a licențelor obligatorii emise de statele membre;
  • introduce obligații legale pentru beneficiarii de fonduri UE de a face schimb de cunoștințe, proprietate intelectuală și/sau date privind tehnologia medicală legată de COVID-19 în cadrul unei grupări de tehnologii sau brevete;
  • introduce obligații legale pentru beneficiarii de fonduri UE în ceea ce privește transparența în legătură cu subvențiile publice, costurile de producție, precum și clauze care să garanteze accesibilitatea și prețul abordabil combinate cu licențe neexclusive.

Marile companii farmaceutice nu ar trebui să profite de această pandemie în detrimentul sănătății oamenilor.

Dr. Jonas Salk a introdus pe piață vaccinul împotriva poliomielitei fără a-l fi brevetat. Pe de altă parte, în anii ’90, companii farmaceutice multinaționale au brevetat tratamentele împotriva HIV astfel încât să poată stabili prețuri exorbitante pentru produsele lor. Milioane de vieți au fost sacrificate. Guvernul Africii de Sud, condus de Nelson Mandela, a ales să recurgă la acordarea de licențe obligatorii pentru a promova accesul la medicamente generice echivalente de calitate și la prețuri accesibile. În conformitate cu promisiunea făcută de președinta Comisiei Europene că vaccinul va fi un bun comun universal, UE trebuie să pună sănătatea publică înaintea profiturilor private. Inițiativa dorește să certifice faptul că vaccinurile și tratamentele utilizate pentru a combate pandemia devin un bun public global, accesibil tuturor în mod gratuit.