Un restaurant pizzerie din Arad primește 112.649 lei din fonduri de sprijin în contextul crizei provocate de COVID-19
Cunoscutul restaurant pizzerie Ornella a anunțat în presa națională lansarea proiectului cu titlul „Capital de lucru ORNELLA MICALCA SRL” proiect nr. RUE 6418 înscris în cadrul Măsurii Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor. Instituit prin OUG nr. 130/2020, cadrul financiar oferă posibilitatea firmelor afectate de pandemia de COVID-19 să acceseze fonduri publice pentru a-și susține activitatea.
Proiectul menționat în valoare de 129.546 lei (16.897 lei cofinanțare) se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/ AIMMAIPE , respectiv 16 aprilie 2021. Obiectivul îl reprezintă sprijinirea ORNELLA MICALACA SRL, având printre principalele rezultate:
- menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,
- menținerea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor.
Prin Ordonanța de Urgență nr. 130 / 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, publicat în Monitorul Oficial în 6 august 2020, s-a luat în considerare faptul că IMM-urile s-au confruntat pe perioada declarării stării de urgență cu probleme determinate fie de lipsa consumatorilor, caz în care activitățile IMM-urilor au fost puternic afectate prin scăderea cifrei de afaceri, iar personalul angajat a fost trimis în șomaj tehnic, fie de faptul că activitățile desfășurate au fost interzise prin ordonanțe militare pe perioada declarării stării de urgență sau au fost îngrădite pe perioada stării de alertă, situație în care de asemenea personalul angajat al IMM-urilor a fost trimis în șomaj tehnic.
Peste 1 milion de companii afectate
Toate aceste măsuri au condus la un blocaj al acestor activități economice la nivel național ,deoarece IMM-urile dețin o pondere importantă în activitatea economică la nivel național, numărul total al acestora fiind de 723.595 de companii, cu o pondere însemnată pentru microîntreprinderi de 666.356 de companii, respectiv o pondere relativ medie de 48.230 de întreprinderi mici, precum și 9.009 întreprinderi mijlocii care desfășoară activități în diferite domenii de activitate, iar pentru reluarea urgentă a activității curente au nevoie de capital de lucru, astfel cum acesta este definit prin Regulamentele UE.
Formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se referă la:
- a) microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară;
- b) granturi pentru capital de lucru acordate sub formă de sumă forfetară și în procent din cifra de afaceri;
- c) granturi pentru investiții productive acordate din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiții depus.