CET-ul bate pasul pe loc și în bugetul local pe 2021 al municipiului Arad
Multe obiective dintr-un buget local sunt importante, nimeni nu poate clasifica importanța pentru arădeni a instituțiilor de cultură, calitatea șoselelor sau starea spațiilor verzi. Dintr-o astfel de analiză reies tot timpul pierzători și învingători. Cel mult, o administrație conservatoare nu schimbă prea mult dintr-odată, altfel riscă să fie contrariată din toate părțile, cum a fost cazul privind concedierile de la Filarmonică. Însă atunci când ai o problemă uriașă, „o gaură neagră financiară” așa cum a fost denumită încălzirea centralizată din Arad și administrată de CET, nu o poți ignora ani în șir fără să acționezi semnificativ. Odată cu schimbarea primarului la finele anului 2020, unii au așteptat o schimbare în bine. Aceasta însă nu a venit.
Votarea bugetului local a fost marcată de multe amendamente. Dacă în anii trecuți orice propunere venită din partea partidelor care nu se află în aparatul executiv (primar, viceprimari, prefectură), de data aceasta amendamentele USR PLUS sau PMP au fost votate de către consilierii PNL și UDMR. Însă cu toată această mică schimbare față de fosta administrație, un subiect important a fost tratat cu aceeași indiferență ca în mandatele trecute: Centrala Electrică de Termoficare (CET) și întregul sistem pe care îl administrează.
Pe scurt, nimic nu se schimbă în bine, investițiile din bugetul anului 2020 fiind reluate fără niciun pas în față. Micile cheltuieli și baterea pasului pe loc nu ar avea vreo explicație administrativă reală. Da, anul 2020 a fost unul afectat de pandemia de coronavirus, însă banii cheltuiți în senul achiziționării de materiale de dezinfectare sau amenajările de urgență (spitalul de la Expo) sunt proveniți din fonduri guvernamentale. Astfel, să analizăm fondurile locale.
Nu intră în calcul subvențiile din bugetul național
Adică fără subvențiile pentru energia termică livrată populației (20.000.000 lei), sumă calculată ținând cont de subvenția pe gigacalorie de 204,53 lei stabilită prin HCLM Arad nr.547/2019 și de cantitatea de energie termică livrată populației în sezonul rece 2020-2021. Și nici subvențiile de la bugetul de stat unde în cadrul Programului de Termoficare (cod 42.02.01.01) se acordă 21.895.000 lei pentru modernizarea rețelelor termice PTV6, precum și PT Pasaj, respectiv PT Macul Roșu. Programul a fost aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 53 din 25 iunie 2019, iar contribuția de la bugetul local va fi de minim 15%. Deci doar contribuțiile din bugetul local.
Un proiect de buget este un document stufos și uneori confuzant. Așa că unele precizări sunt importante pentru a înțelege contextul. Creditul de angajament reprezintă limita maximă a cheltuielilor ce pot fi angajate, în timpul exerciţiului bugetar, în limitele aprobate. Angajarea cheltuielilor se face în limita disponibilului de credite bugetare precizat. Așadar ceea ce se plănuiește a se folosi în anul curent este menționat la capitolul „credite bugetare”.
Proiectele avute în vedere, în afara subvențiilor naționale menționate și fără studiile de fezabilitate care pot sta la sertar ani în șir, găsim aceleași câteva inițiative de ani de zile, una aprobată încă din 2016!
- Înlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad;
- Termoficare în Arad- reabilitarea rețelei de transport și distribuție a energiei termice și transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou (proiect aprobat prin HCLM 444/2016)
La finele anului trecut pentru modernizarea aferentă punctelor termice din Programul național de Termoficare încă nu se făcuse nimic în afară de documentație, după cum arată și sumele aferente coloanei Executat la 31.12.2020).
Adăugăm la calculul final pentru 2021 și sumele din bugetul local pentru modernizarea aferentă punctelor termice (PT), chiar dacă Hotărârile pentru lucrările acestea au fost aprobate în 28 februarie 2020 și documentația finalizată în 2019.
Amânare de peste un an Conform graficului orientativ de realizare a investiției la punctele termice, recepția ar fi trebuit făcută în luna 16 (adică iunie-iulie 2021 dacă ar fi demarat licitațiile în februarie-martie 2020 când au fost aprobate Hotărârile CLM). În Raportul Nr.12265/18.02.2020 al Direcției Tehnice, se subliniază că durata de realizare efectivă (execuție) este de 8 luni.
Astfel, suma de 5.460.000 lei (pentru PT) respectiv 9.300.000 lei (pentru proiectul din Aradul Nou) = 14.760.000 lei. În bugetul CET pe anul 2020 investițiile prevăzute investiții erau de… 14.221.000 lei.
Am exclus și din 2020 sumele aferente S.F.-urilor, DALI-urilor, respectiv studiilor privind starea construcțiilor, sume mici pe lângă milioanele necesare nu azi, ci ieri (!) pentru modernizarea rețelei de termoficare din Arad. Rezultatul, așa cum am arătat mai sus este că s-a bătut pasul pe loc, iar anul a trecut fără ca sistemul de termoficare să fie îmbunătățit.
De ce este important CET-ul pentru buget?
Deși a mai fost subliniat acest aspect în anii precedenți, administrația locală tot nu conștientizează că trebuie să acționeze în mod sustenabil, financiar și ecologic, pentru ca CET-ul și sistemul de încălzire centralizat să nu mai aibă pierderi și să coste arădenii tot mai mult an de an. În loc să facă acest lucru, Primăria chiar insistă pe folosirea gazului când trendul la nivel european este de dezafectare a instalațiilor care nu folosesc energie regenerabilă!
Conform cu informațiile financiar contabile de mai sus, datând din ședința CLM din 20 martie 2020 când s-a aprobat bugetul CET pe anul precedent, pierderile de energie termică pe rețele învechite este uriaș, adăugându-se la plățile restante pe care Centrala nu le-a plătit. Astfel, cu cât amână investițiile, administrația locală va trebui să scoată bani din bugetul local pentru a plăti sumele care se pierd efectiv pe o rețea de țevi veche de decenii.
Așadar, dacă celelalte servicii (de iluminat public, salubrizare stradală, reparații străzi) au parte de multe fonduri —doar străzile au acordate 21.000.000 lei— încălzirea centralizată lipsește, atât din dezbaterea publică cât și din prioritățile administrației locale, afundând tot mai mult CET-ul și banii arădenilor pe o problemă care ar putea fi rezolvată tehnic.
-
Pingback: Arădenii iubesc animalele dar nu sunt iubitori de animale – Independentul
-
Pingback: Administrația Aradului contractează un împrumut de 100 milioane de lei în numele arădenilor, fără consultare publică – Independentul