Fosta comisară UE pentru politica regională: România pare a fi singura țară care subfinanțează sistemul de sănătate în actualul context

În urmă cu un an, Parlamentul European a adoptat măsuri care să ofere sprijin de urgență Statelor Membre în lupta împotriva pandemiei cu coronavirus, ajutându-se sistemele naționale de sănătate în fața presiunii uriașe puse mai ales pe subsistemul ATI. În prezent, România pare să fie singura țară din Uniune care nu redirecționează fondurile europene către această zonă, precizează Corina Crețu, fosta comisară UE pentru politica regională.


Modificarea regulamentului privind Cadrul Financiar Multianual 2014 – 2020 a permis mobilizarea a miliarde de euro în lupta împotriva pandemiei, bani care ar fi trebuit folosiți pentru sprijinirea sistemelor medicale naționale. Fosta comisară pentru politica regională precizează că la nivelul Parlamentului European au fost adoptate măsuri excepționale pentru flexibilizarea folosirii fondurilor structurale și de coeziune, astfel încât să fie redusă vulnerabilitatea economiilor naționale și să fie protejați cetățenii în fața efectelor economice nefaste ale actualei crize.

Ca atare toate fondurile neangajate din cele 3 fonduri ale politicii de coeziune (este vorba despre Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune) au putut și încă pot fi redirecționate până în anul 2023 de către Statele Membre unde au cel mai urgent nevoie de ele, fiind posibile chiar transferurile dintre fonduri, precum și între categoriile de regiuni și între obiectivele de politică.

Guvernul României ar fi trebuit sa își planifice deja de mai bine de un an modul în care folosește bugetul national și european pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate.

Totodată cerințele de cofinanțare au fost eliminate, ceea ce reprezintă un ajutor suplimentar pentru state în procesul de atragere a fondurilor. S-a auzit de multe ori în ultimul an cum diferitele autorități locale sau naționale vor accesa bani europeni pentru a pune la punct sistemul medical în fața numărului ridicat de oameni infectați. Fosta comisară UE spune că Guvernul nu a făcut destule, chiar a tăiat fonduri!

În acest context, reducerea cu 65%a bugetului destinat domeniului Terapiei Intensive, mai ales „în plină pandemie este un atentat la sănătatea oamenilor”, consideră Crețu. Aceasta reamintește că rata de absorbție pentru exercițiul financiar 2014-2020 se află în prezent la 52%, deci România putea, încă de acum un an sa își redirecționeze fondurile necheltuite spre domeniul sănătății, atât de important pentru cetățeni.