Bugetul Aradului pe anul 2021 a fost votat pe 16 aprilie. Primarul Bibarț anunță deja o rectificare în iunie

Mult așteptatul buget al municipiului Arad a fost votat în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal (CLM). Deși au trecut 4 luni din an, primarul Bibarț a făcut observații privind o rectificare peste nici două luni care să ajute actualul proiect de buget peticit cu o serie de amendamente.


Plenul CLM a votat astăzi, 16 aprilie, bugetul Aradului pentru anul 2021, în formă puțin modificată față de proiectul inițial al Primăriei Arad. Amendamentele propuse de USR PLUS au fost incluse, așa cum se stabilise dinainte și anunțat în întâlnirea dintre aceștia și reprezentanții PNL, UDMR, respectiv PMP. Acordul pe buget, așa cum l-a denumit municipalitatea a fost făcut pentru a se putea „emite comenzi la lucrări, să putem da drumul la licitații și să avem un an cât de cât în parametri normali”. Doar amendamentele PSD nu au fost acceptate, acesta fiind și singurul moment care „a deranjat” o ședință pe care actualul primar al municipiului Arad a considerat-o reușită.

USR PLUS va urmări ca primarul să se țină de cuvânt

Consilierii USR PLUS, împreună cu cei ai PMP și UDMR au reușit să convingă mai marii PNL Arad să aloce „măcar suma de 1 milion de lei” pentru Filarmonica Arad astfel încât să nu fie concediați oamenii, iar restul de bani să vină de la Guvernul României sau Ministerul Culturii în următoarea perioadă, precizează consilierul municipal Dorian Curcanu.

Domnul primar Bibarț, cu gura lui a spus în ședința de astăzi, că în cazul în care banii nu vor veni de la București, vom face o rectificare bugetară anul acesta pentru a acoperi restul de bani cuvenit Filarmonicii Arad.

Dorian Curcanu (USR PLUS), consilier municipal

Acesta îl parafrazează pe primarul Bibarț care ar fi spus că există o nouă prevedere legală prin care 2% din bugetul local al fiecărei UAT să fie redirecționat spre național pentru cultură, bani care mai apoi se pot reîntoarce la nivel local. Precizările edilului ar fi incluse în stenograma ședinței CLM din 16 aprilie, astfel că atât Călin Bibarț cât și PNL Arad pot fi responsabilizați pentru a onora promisiunea făcută culturii arădene.

PNL Municipiul Arad: au fost suplimentate fondurile care pregătesc investiții importante

Sergiu Bîlcea, președintele organizației municipale a liberalilor a precizat că amendamente la bugetul Aradului, prin care au fost suplimentate fondurile care pregătesc investiții importante (în educație, cultură și reparații de străzi) au fost făcute în interiorul unei dezbateri interne.

În schimb, au fost diminuate cheltuielile de personal într-o manieră mai echilibrată. Noi credem că administrația trebuie să funcționeze eficient și în favoarea cetățenilor, să producem dezvoltare prin tot ceea ce facem, să oferim servicii de calitate, cu un minim de cheltuieli”, a precizat Bîlcea.

PSD nu negociază cu soarta Filarmonicii

Grupul consilierilor municipali ai PSD s-a abținut la votul pentru aprobarea bugetului local, pentru că partidul nu va fi „niciodată părtaș la genocidul cultural pe care primarul Bibarț este pe cale să îl comită la Arad.” Social-democrații spun că existau suficiente resurse la buget care puteau fi direcționate chiar acum spre acoperirea integrală a cheltuielilor necesare bunei funcționări a Filarmonicii, însă primarul Călin Bibarț a profitat de „naivitatea și (sau) ineresele celor din USR, PMP și UDMR, pentru a împinge cârpeala spre o ipotetică și improbabilă rectificare în iunie.”

Un amendament la bugetul local a fost astfel formulat și înaintat de PSD. Acesta prevedea direcționarea sumei de 4 milioane lei, o mare parte din suma necesară suplimentării alocării cheltuielilor de personal ale Filarmonicii, sumă posibilă din diminuarea cheltuielior „pentru acțiunile de propagandă atât de dragi liberalilor, toate moștenite și însușite din era Falcă”, adică din acțiunile organizate de Centrul Municipal de Cultură. Propunerea nu a fost acceptată de municipalitate. Nici garanțiile cerute de consilierii PSD pentru suplimentarea milioanelor necesare salarizării artiștilor nu ar fi fost oferite de către actualul primar. Social-democrații au caracterizat actualul buget drept unul dezechilibrat care știrbește demnitatea arădenilor și a oamenilor de cultură din municipiu.