Agenția franceză de sănătate publică: prima carantină din 2020 a îmbunătățit calitatea aerului, fiind evitate mii de decese

Câteva mii de decese au fost evitate din cauza emisiilor reduse de particule de poluare a aerului în timpul primei carantine împotriva răspândirii COVID-19 din anul 2020, a declarat recent agenția franceză de sănătate publică. Datele analizate până în prezent indică reducerea poluării traficului rutier și a celorlalte activități poluante ca beneficii pentru cetățeni, lecții care ar trebui învățate în anii ce urmează.
Recesiunea masivă a activității și reducerea traficului care a rezultat ca urmare a blocării stricte impuse în primăvara anului 2020 au fost benefice pentru sănătatea oamenilor, potrivit unui raport al Santé Publique France. Potrivit agenției guvernamentale, citate de presa franceză, aproximativ 2.300 de decese legate de o reducere a expunerii populației la particulele ambientale au fost evitate, în timp ce alte 1.200 de decese au fost prevenite ca urmare a expunerii reduse la dioxid de azot (NO2), legată în principal de traficul rutier.
Observații similare au fost făcute la nivel european. Anul trecut, Agenția Europeană de Mediu (EEA) a arătat că concentrația de dioxid de azot (NO2) a scăzut brusc în țările în care s-au impus restricții dure în primăvara anului 2020. Carantina în țările europene poate avea unele efecte directe, pe termen scurt, pozitive asupra mediului, în special în ceea ce privește emisiile și calitatea aerului, deși acestea sunt probabil temporare, au precizat specialiștii EEA.
Abordarea problemei poluării aerului este cu atât mai importantă cu cât este un factor agravant pentru COVID-19. Agenția franceză a reamintit că, pentru perioada 2016-2019, înaintea pandemiei de coronavirus, poluarea aerului a cauzat nu mai puțin de 40.000 de decese pe an și a redus speranța de viață a persoanelor în vârstă de 30 de ani și peste expuse particulelor mici de PM2.5 cu aproape 8 luni!
Lecții și sugestii pentru viitor
Autoritățile franceze subliniază că este necesară valorificarea unora dintre lecțiile învățate din analiza carantinei din primăvara anului 2020. Pentru a combate poluarea aerului, oamenii sunt rugați să-și schimbe obiceiurile de călătorie și să prefere telemunca în detrimentul lucratului într-un birou unde și consumul de resurse energetice este mai accentuat. Alte recomandări au inclus:
- îmbunătățirea practicilor agricole pentru reducerea emisiilor de amoniac,
- îmbunătățirea renovării termice a locuințelor,
- reducerea impactului poluării aerului prin încălzirea folosind lemnul.