Celebrarea Ramadanului în Europa sub restricții

Marți seară, europenii de religie islamică au celebrat Ramadanul pentru al doilea an sub diferite restricții, în funcție de situația specifică fiecărui Stat Membru. Dacă în Germania, moscheile au fost deschise cu respectarea normelor de distanțare și purtare a măștilor, în Franța rugăciunile de seară nu au fost posibile din cauza orei de restricție a mișcării în afara locuințelor (19:00).


Pentru al doilea an consecutiv, cea mai sfântă lună a Islamului va fi sărbătorită sub umbra restricțiilor pandemice, în timp ce continentul se luptă cu un al treilea val de infecții cu coronavirus, informează presa europeană. În mod special, rugăciunile la moschee și sărbătorile nocturne specifice Ramadanului vor fi aproape imposibil de practicat pretutindeni în Europa.

Decizia fiecărui Stat Membru face ca în funcție de țară, restricțiile să definească celebrarea unuia din stâlpii Islamului. Spre exemplu, în Germania moscheile au avut voie să se deschidă cu condiția respectării regulilor de distanțare socială. În Franța, autoritățile religioase au recomandat cu tărie să nu se organizeze adunări în afara gospodăriei pentru mesele festive de seară care urmează postului.

Vaccinarea a fost un subiect de interes, nefiind considerată „nutritivă” astfel injectarea unei doze de vaccin împotriva coronavirusului nu a „invalidat postul”, mai precizează autoritățile franceze citate de Euronews. Regatul Unit al Marii Britanii a decis că restricțiile pot scădea în urma numărului mai redus al infecțiilor înregistrat în ultimele săptămâni, iar comparativ cu 2020 celebrarea Ramadanului a fost mai ușoară. Cu toate acestea, mersul la moschee pentru Iftar și vizitarea prietenilor și a familiei în spații închise nu au fost posibile nici în 2021.

Dacă în Spania, sărbătoarea Ramadanului în comunitățile musulmane au depins în mare măsură de restricțiile adoptate de fiecare regiune, în Belgia autoritățile federale au decis că prezența la moschei și alte lăcașuri de cult va fi limitată la 15 persoane.