Turcia oprește achiziția elicopterelor militare din Italia în valoare de 150 milioane euro din cauza declarațiilor premierului Draghi

Decizia guvernului de la Ankara de a suspenda contractele companiei italiene Leonardo privind achiziția elicopterelor militare în valoare de 150 milioane euro vine ca răspuns la comentariul făcut vineri de către Mario Draghi, premierul Italiei, în care l-a descris pe Erdoğan drept „dictator”, informează presa internațională.


Cabinetul turc, care solicită scuze oficiale din partea executivului italian, a anunțat blocarea achiziției de elicoptere militare de la compania Leonardo. Aceasta ar fi, după veniturile de la finele anului 2018, cel de-al optulea cel mai mare contractor de arme din lume. De asemenea guvernul de la Ankara ar fi trimis notificări similare altor companii italiene care derulează afaceri în Turcia. Se estimează că relațiile comerciale bilaterale au o valoare anuală de 17 miliarde euro, aproximativ 1.500 de companii italiene activând la începutul anului 2020 în Turcia.

Chiar dacă întâlnirea dintre oficialitățile înalte ale Uniunii Europene și reprezentanții Turciei au îndemnat către o colaborare pozitivă, faptul că președinta Comisiei Europene a fost invitată să ocupe un loc pe canapea asemeni ministrului de externe turc a fost văzut de o parte din presă și de către premierul Mario Draghi drept un afront diplomatic.

Absolut nu sunt de acord cu comportamentul lui Erdoğan față de președintele von der Leyen. … Cred că nu a fost un comportament adecvat și mi-a părut foarte rău pentru umilința pe care von der Leyen a trebuit să o sufere (…) Cu aceștia, să le numim ceea ce sunt de fapt – dictatori – trebuie să interacționăm, dar trebuie să fim sinceri atunci când exprimăm viziuni și opinii diferite.

Mario Draghi

După declarațiile făcute de premier, ambasadorul italian la Ankara a fost convocat la Ministerul de Externe, iarreprezentantul guvernului turc, Mevlut Mevlüt Çavușoğlu, a catalogat discursul lui Mario Draghi drept „inacceptabil, populist” iar comentariile despre președintele Erdoğan drept „urâte și neîngrădite”.