Dialogul UE-Turcia axat pe „o agendă pozitivă comună”

Oficialii UE, Charles Michel (președintele Consiliului European) și Ursula von der Leyen (președinta Comisiei Europene), au întreprins o vizită de lucru în Ankara pentru a se întâlni cu președintele Turciei, Recep Erdoğan. Dialogul dintre reprezentanții înalți s-a concentrat pe stabilirea condițiilor pentru a construi relații mai bune în viitor, având în vedere avertismentele recente dinspre unele State Membre dar și acțiunile privind drepturile omului din partea Turciei.


După aproape 3 ore de discuții, reprezentanții Uniunii Europene au sublinia că au adresat președintelui Erdoğan problemele privind deteriorarea statului de drept și reprimarea drepturilor civile și politice petrecute în ultimul timp. Reprezentantul Turciei nu s-a adresat reporterilor alături de oficialii UE, însă administrația prezidențială a emis o declarație prin care a reafirmat poziția Turciei conform căreia dorește ca UE „să ia măsuri concrete pentru a susține o agendă pozitivă”, obiectivul final al țării în relație cu Uniunea fiind „aderarea deplină”.

Von der Leyen și Michel au subliniat că orice îmbunătățire a relațiilor bilaterale depinde de modul în care Turcia acționează și rămâne un partener constructiv. Reprezentanții UE au oferit exemplu în acest sens temele comune în care cele două părți au colaborat, subliniind rolul crucial pe care Turcia l-a jucat în stoparea influxului de refugiați. Țara condusă de Erdoğan a primit fonduri constând în miliarde de euro în temeiul acordului din 2016, președinta Comisiei Europene precizând că acel acord reprezintă un angajament crucial și ar fi o dovadă majoră de bunăvoință că această cooperare în domeniului migrației funcționează.

(…) al patrulea domeniu de cooperare se referă la refugiați și migrație. Declarația UE-Turcia din 2016 rămâne valabilă și a adus rezultate pozitive. Acest lucru se referă în principal la refugiații sirieni și la comunitățile lor gazdă din Turcia. Dar este valabil și pentru combaterea traficului de persoane și a contrabandei. Prin urmare, ne așteptăm ca Turcia să își respecte angajamentele și să le îndeplinească. Aceasta include prevenirea plecărilor neregulate. Și include, de asemenea, reluarea operațiunilor de returnare din insulele grecești către Turcia fără întârziere.

Ursula von der Leyen

UE își va reevalua poziția înaintea reuniunii liderilor Consiliului European din 24-25 iunie

Administrația prezidențială a mai declarat că Erdoğan a cerut Bruxelles-ului „să nu permită ca unele state membre să deturneze relațiile Turcia-UE”, conform presei internaționale. Această afirmație s-ar referi la presiunile exercitate de Grecia și Franța pentru ca Uniunea să impună sancțiuni Turciei pentru activitățile sale de forare în apropierea Ciprului.

Pe de altă parte, Germania a condus eforturi de reducere a tensiunii și încearcă evitarea oricărei repercusiuni care ar putea să-l oblige pe Erdoğan să își îndeplinească amenințările de deschidere a frontierelor Turciei, astfel încât solicitanții de azil care se află în țara sa să poată ajunge în Europa.