Trei alternative rapide și mai ieftine pentru un parc decât „Tricoul Roșu” (FOTO)
Decizia privind achiziția prin expropriere a terenului de la „Tricoul Roșu” m-a surprins, în primul rând pentru că foarte recent aceeași Primărie Arad spunea că nu are 200.000 de euro pentru a cumpăra clădirea istorică a Teatrului Vechi, însă ar avea peste 4.700.000 de euro pentru terenul de la Podgoria! Având în vedere că zona Lacului are deja un spațiu verde generos, am găsit câteva alternative rapide și mai ieftine pentru bugetul local, care pot fi transformate în parc pentru cetățenii ce locuiesc în zonă.
Municipiul Arad are o suprafață redusă de parcuri (conform legii, nu a „Registrului Verde falsificat de Primărie”), înregistrând o suprafață însumată de aproximativ 18 de hectare. Spre comparație, un municipiu mai mic, cum este Oradea pune la dispoziția cetățenilor săi 17 parcuri în intravilan cu o suprafață totală de 41 de hectare. Cele câteva parcuri din Arad (nu includem micile scuaruri de câteva zeci de metri pătrați) sunt astfel prea puține pentru nevoile cetățenilor, mai ales pentru cei care nu locuiesc în apropierea malului Mureșului.
Cu alte cuvinte, cartierul Vlaicu fiind cel mai îndepărtat de locația menționată și având o densitate mare de arădeni locuind în clădiri de blocuri, ar avea cea mai mare nevoie de un parc. Sau oricum mai mult decât cei din zona Lacului de la Podgoria. Drept urmare, prima locație alternativă rapidă și mai ieftină decât terenul de la „Tricoul Roșu” vizează locuitorii din acel cartier.
1. Depoul UTA = 0 LEI (gratuit)
Alternativa cea mai rapidă ar fi depoul de tramvaie de la UTA. Terenul aparține Consiliului Județean Arad, iar prin urmare nu ar costa nici un leu in bugetul local pentru obținerea acelei suprafețe cu scopul de a amenaja un parc. Ideea nu este nouă, fiind ridicată de fostul consilier municipal Lupaș în trecut. Replica administrației locale a constat în faptul că acolo există ateliere de reparații pentru tramvaie. Chiar dacă a fost dat exemplul Sibiului care și-a mutat (logic) activitatea de tramvaie în zonele limitrofe, administrația municipiului Arad a rămas indiferentă. Chiar a făcut niște investiții între timp în acele ateliere.
Doar că acestea pot fi mutate dacă există voință politică. Oricât ar amâna, locația respectivă este improprie pentru un depou, tot mai multe locuințe fiind ridicate în zonă, orașul dezvoltându-se mult în acea zonă din oraș de la momentul în care depoul fusese amenajat. Deci mai devreme sau mai târziu tot vor trebui mutate. Dar depășim lipsa de viziune și căutăm alte alternative, lăsând în urmă un teren pentru care nu se plătea nimic din banii publici.
2. Terenurile Astra = negociabil, fără procese
Continuăm pledoaria pentru un parc destinat locuitorilor din cartierul Vlaicu, chiar dacă de data aceasta ne apropiem către centru. Zona dintre UTA și Gara de Nord va fi în viitorul apropiat tot mai populată. Acest lucru se datorează nu doar noilor blocuri ARED ridicate recent (foto jos) sau a activității Atrium Mall ci și viitorului „ansamblu de clădiri comerciale și de servicii” pe spațiul uriaș al celor de la AFI Europe. PUZ-ul pentru ridicarea acelui ansamblu comercial și rezidențial a stârnit discuții în Consiliul Local Municipal, însă Primăria Arad nu a dorit să ridice un parc în acea zonă așa că proprietarul a putut sta liniștit, planurile sale urbanistice fiind aprobate.
Peste drum de viitoarea zonă rezidențială + de comerț se află terenurile companiei Astra (Greenbrier). Un spațiu imens care în trecut era folositor pentru producția din domeniul feroviar, dar odată cu dezvoltarea tehnologiei vastele terenuri nu mai sunt utile fabricii. Ca atare, compania „scapă” de multe hectare, pentru magazinul Lidl ridicat în ultimii ani vis-a-vis de Atrium Mall, Astra Rail Industries înstrăinând în 2017 o suprafață de aproximativ 42.000 mp.
Această „eliberare” de spații inutile de care compania nu se poate ocupa a fost vizibilă și în înțelegerea pentru preluarea clădirii istorice a Fabricii MARTA de către administrația locală. Având în vedere această colaborare prietenoasă dintre proprietar și administrația locală, cel puțin 1 hectar, mai aproape de zona UTA ar putea fi vândute pentru un preț convenabil ambelor părți cu scopul de a amenaja un parc. Și cel mai probabil s-ar întâmpla fără procese, cum este cazul la „Tricoul Roșu”.
3. Teren 1 ha, fosta secție de Oncologie = 1.000.000 EURO
Locație foarte centrală, într-un areal unde se construiesc blocuri între blocuri (vezi Arad Plaza), de când a fost demolat stadionul „Vagonul” pentru a face loc la Kaufland și Lidl, întreaga zonă este lipsită de spațiu verde corespunzător și suficient. Terenul lăsat liber după desființarea și demolarea secției de Oncologie, terenul de 1 ha mărginit de blocuri și clădiri rezidențiale, cu acces spre o stradă principală (Ștefan Augustin Doinaș), este potrivit pentru un parc.
Nu contează că proprietarul ar dori o altă destinație și ar fi depus un PUZ în acest sens (cu toate că se spunea că terenul ar fi contaminat), pentru că am văzut în cazul „Tricoului Roșu” că nu contează ce dorește acesta ci ce impune Primăria Arad. Intrăm încet din domeniul spațiilor verzi într-o zonă a (ne)respectării dreptului la proprietate interesant, din mai multe puncte de vedere. Dar despre acest aspect voi reveni cu detalii și cu exemple, într-un articol viitor.
-
Pingback: Merită distrus farmecul natural pentru „reconversia funcțională” a Malului din zona Micălaca 300? – Independentul