De ce atacurile de panică ar trebui luate în serios?

,,Nu intra în panică”. Aceasta este o frază pe care o auzim de nenumărate ori pe zi. O auzim în conversații, la televizor, în filme. Ne spunem nouă înșine acest lucru. De ce? Deoarece atunci când intrăm în panică – experimentăm o senzații intense de frică sau anxietate ca răspuns la un pericol real – suntem mai predispuși să pierdem controlul și să reacționăm la evenimente potențial nesigure, chiar și amenințătoare de viață, într-un mod frenetic sau irațional. Panica ne inhibă capacitatea de a raționa în mod clar sau logic. Gândiți-vă la explozia fricii, trecând de orice limită, pe care ai simțit-o de exemplu când poate ti-ai scăpat momentan din ochi copilul la mall. Sau când mașina ta a derapat violent pe un drum udat de ploaie. Chiar înainte de a înregistra ceea ce se întâmplă, corpul nostru eliberează adrenalină, cortizol și alți hormoni care semnalează pericolul pe care îl percepem. Acești hormoni provoacă reacții fizice puternice: bătăile inimii, respirația superficială, transpirația și tremuratul, și alte senzații fizice neplăcute.


La un moment dat în viața noastră, mulţi dintre noi vom experimenta un atac de panică ca răspuns la un pericol real sau la un eveniment cu stres acut. Dar când apar atacuri de panică sau se repetă fără niciun motiv și în absența pericolului sau a stresului extrem sau când teama de a experimenta un alt atac este atât de puternică încât îți schimbi comportamentul evitând anumite locuri sau persoane, este foarte probabil să suferi de tulburări de panică.

Atacurile de panică apar cu o simptologie precum: palpitații, bătăile inimii rapide sau ritmul cardiac accelerat; transpiraţie; tremurând sau tremurând; senzații de respirație insuficientă sau sufocare; senzaţia de sufocare; durere sau disconfort în piept; greață sau dureri abdominale; senzație de amețeală, instabilitate,senzaţie de leșin; frisoane sau supraîncălzire; amorțeală sau furnicături; senzaţii de irealitate (derealizare) sau de detașare de propriul corp (depersonalizare); teama de a pierde controlul sau de a „înnebuni”; și frica de a muri.

Cum să oprim atacurile de panică?

Câteva strategii care vă pot ajuta în orice moment:

  • Respirați adânc. Relaxarea corpului vă poate ajuta să ocoliți un atac de panică. Exersați respirația pe nas pentru un timp de cinci secunde, țineți-vă respiraţia timp de încă cinci secunde, și apoi respirați pe gură pentru un timp de cinci secunde. Sau puteţi viziona cursuri de meditație și tehnici de respirație gratuit pe platforma Youtube.
  • Numărătoarea inversă: Dacă vă simțiți brusc inima că bate rapid sau vă confruntați cu alte senzaţii fizice care reprezintă un atac de panică, încercați această distragere sugerată de Rob Cole, LHMC, director clinic al serviciilor de sănătate mintală la Centrele de Tratament Banyan. Începeți să numărați înapoi de la 100 la 3, pe secunde. Faptul că numeri la intervale aleatorii vă ajută să vă concentrați și să treceți peste gândurile anxioase care încearcă să se strecoare în psihicul vostru. Controlându-ți gândurile și concentrându-te pe ceva din afara ta, vei fi mai stabilizat şi mai liniștit.
  • Focusarea pe prezent: este o altă tehnică utilă, în care alegeţi 4 obiecte din jurul vostru pe care le puteți observa, 3 lucruri pe care le puteți atinge, 2 pe care le mirosiți și 1 pe care îl puteți gusta. Această tehnică obligă cogniţia să fie atentă şi prezentă în acel moment, ne ajută să ieşim din starea de panică prin a ne obliga să ne focusăm pe ceva din afara noastră.
  • Ice, ice baby: Pentru atacuri de panică mai este recomandat să păstrăm câteva pachete de gheață în congelator. Când simţim că vine un atac de panică, putem să punem două cuburi mici în mână și cele două cuburi de gheaţă pe spate. Când facem acest lucru, excesul de energie reduce senzaţiile fizice neplăcute din piept și ameliorează orice durere sau înţepătură toracică. Această metodă ajută întotdeauna atunci când simţim că inima ne stă în gât. Odată ce simţiţi că puteţi respira din nou, așezați cuburi pe abdomenul inferior sau pe spate și în palmele mâinilor pentru a reduce orice urmă de senzaţie corporală şi pentru a vă detensiona.

    În general, cel mai bun tratament implică o combinație de terapii, împreună cu atenția, răbdarea, învățarea tehnicilor de respirație profundă, yoga și exerciții fizice. Desigur, toată lumea este diferită și ceea ce funcționează pentru o persoană ar putea să nu funcționeze pentru noi. Dacă aveți atacuri de panică sau anxietate acută și dacă ați descoperit sfaturi utile, trucuri și metode care vă ajută, nu ezitaţi totuşi să consultaţi şi un terapeut sau psiholog pentru rezolvarea tuturor problemelor sau al stresului din viaţă.