De ce este greu să iți faci prieteni buni după vârsta de 20 de ani?

Fie că aveți doar o mână de prieteni apropiați sau o echipă de amici, prieteniile sunt importante. Nu este vorba doar de a avea pe cineva cu care să ieși în oraș la o cină (deși și asta este important). Cercetările au arătat că prietenii tăi, cu condiția să fie buni prieteni, pot fi minunați pentru sănătatea ta.


Dar, dacă ați absolvit facultatea, te-ai mutat într-un oraș nou sau în general ai trecut prin multe schimbări recente de viață, este normal să descoperi că grupul tău de prieteni a început să scadă în număr. Vera Eck, terapeut de relații Imago din Los Angeles, spune că viața post-universitară poate fi o furtună haotică care lasă prieteniile la marginea drumului.


Dacă simți că ai pierdut majoritatea persoanelor din grupul de prieteni pe care toți ceilalți oameni par să îl aibă, nu ești singurul. Să-ți faci prieteni ca adult poate părea o luptă demoralizantă, dar nu trebuie să fie deloc așa. Putem apela la terapeuți de relații care ne pot ajuta cu ușurință să ne dezvoltăm abilități noi, precum cele de comunicare, relaționare, înțelegere, etc.

Să-ți faci prieteni după facultate este dificil pentru că nu mai ești alături de grupul tău cum erai înainte. Facultatea este o scenă socială cu oameni de vârsta ta, care împărtășesc interesele tale comune. Odată ce ai absolvit facultatea, întreaga rețea de prieteni a dispărut, cu excepția cazului în care depuneți eforturi pentru a menține relațiile între voi. Și, chiar dacă nu te-ai dus la facultate, sunt șanse să treci prin multe schimbări de viață care îngreunează întâlnirea persoanelor noi. A putea face lucruri pe cont propriu poate fi cu adevărat satisfăcător, dar nu e rușine să îți dorești să ai și tu mai mulți prieteni.

Vera Eck, terapeut de relații

Pe măsură ce creștem, interesele și personalitatea se schimbă. Nu vom rămâne 100% aceeași persoană care eram în liceu, iar lucrurile de care aveam nevoie pentru a fi fericiți la 15 ani, nu mai sunt cele de care avem nevoie acum, la 24 de ani. Acest lucru este valabil și pentru oamenii din viața noastră.

Din păcate, acest lucru înseamnă că vom pierde prieteni pe parcurs, deoarece cu toții creștem. Unii prieteni vor continua să crească de-a lungul relației cu noi, iar alții vor crește de-a lungul altui drum. Este posibil ca energia sau valorile sau modul de gândire al acelei persoane să fi fost exact ceea ce am fi avut nevoie în acel moment din viața noastră. Dar la un moment dat s-ar putea să fi simțit că e nevoie de ceva diferit sau ceva mai mult de la acea persoană.