Organizația Mondială a Sănătății: inegalitatea socială duce la probleme de sănătate publică

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a legat scăderea nivelului de încredere al oamenilor în instituții din întreaga Europă cu inegalitatea crescândă, transmite Euronews. Analiza biroului regional al agenției ONU a evidențiat legătura dintre nivelul sănătății publice și inechitățile sociale.


Oamenii s-au îndepărtat din ce în ce mai mult de guverne și instituții publice, simțind că nu le avantajează, în timp ce alții se bucură de privilegii, se precizează în raportul agenției ONU. Pentru cei cu venituri mici, încrederea în ceilalți este cu 40% mai mică în comparație cu cei cu venituri mari.

Potrivit documentului, citat de Euronews, încrederea în guverne a scăzut semnificativ de la începutul pandemiei pentru persoanele fără loc de muncă. Iar lipsa măsurilor de protecție socială pentru cei vulnerabili a accentuat și mai mult inegalitatea.

Toate guvernele și factorii de decizie politici ar trebui să ia notă de constatările alarmante ale raportului și să pună în aplicare soluții politice concrete care să beneficieze tuturor, inclusiv și mai ales celor mai neglijați din societate.

Dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa

Raportul a detaliat, de asemenea, consecințele fatale ale creșterii inegalităților economice asupra sănătății publice. Au fost observate aproximativ 600.000 de decese care puteau fi prevenite, cu cheltuieli mici alocate sănătății în Europa.

Reprezentanții OMS spun că politicile economice „doar pentru profit” nu funcționează. Eșecul guvernelor de a îmbunătăți viața oamenilor (deci și sănătatea publică) poate duce la o înrăutățire a stabilității sociale.

Foto: Caner Demiroğlu