Mai, luna conștientizării sănătății mintale

Mai este luna conștientizării sănătății mintale. Chiar dacă nu este un lucru obișnuit în România, mersul la psiholog se aseamănă cu vizita la orice doctor și nu ar trebui să poarte un stigmat social. Mai mult decât atât, scopul unei luni a conștientizării sănătății mintale este cel de a face cunoscute către cât mai multe persoane simptomele unei boli din acest domeniu și încurajarea căutării unui tratament. După un an 2020 încărcat de amenințări la sănătatea publică, carantine forțate și restricții de mișcare, importanța stării mintale a fiecăruia ar trebui să nu mai fie subiect tabu.


Despre sănătatea mintală încă nu se vorbește la fel de mult pe cât ar trebui, așa că acum mai mult ca oricând trebuie să prioritizăm conversațiile despre aceasta și să oferim sănătății mintale recunoașterea pe care o merită. Unul dintre cele mai importante mesaje pe care le puteți împărtăși luna aceasta este că sănătatea mintală este invizibilă. Se aproximează că 1 din 4 persoane suferă de o boală mintală, dar multe dintre acestea nici nu știu sau suferă în tăcere.

Poți să ai depresie și să zâmbești sau să faci glume. Profesioniștii subliniază că o persoană poate părea încrezătoare și poate avea anxietate. Același lucru se poate spune cu privire la bolile mintale mai grave. O persoană poate fi suicidală și poate apărea la lucru, părând „bine”. În același sens, trimiterea de mesaje prin care unii oameni anunță că „sunt ocupat” în timp ce retrăiesc traume este o experiență obișnuită pentru mulți.

Sănătatea mintală este mai importantă decât notele de la școală/facultate sau decât așteptările părinților și ale familiei. Psihologii arată că nu părerea altora sau imaginea de persoană puternică ar trebui să fie motive pentru care oamenii aleg să ignore vizita la un specialist.

Când cineva se confruntă cu probleme de acest fel, de obicei nu caută ajutor în special de la prieteni sau cunoștiințe, pentru a nu fi o povară. Este recomandat ca atunci când o persoană care pare să aibă dificultăți precum cele de mai sus, să vă arătați disponibil și să-i îndrumați către un specialist.