Impactul pandemiei COVID-19 asupra industriilor din UE (STUDIU). Europarlamentarul Botoș: trebuie să fim responsabili și în valul trei

Criza COVID-19 a avut un impact substanțial asupra economiei celor 27 de State Membre UE și a declanșat răspunsuri politice fără precedent în întreaga Europă dar și pe glob. Cu dovezi ale efectelor asupra industriei UE, manifestate până la începutul anului 2021, un studiu al Parlamentului European arată cum valurile de infectări au influențat industria. Europarlamentarul Vlad Botoș (USR PLUS) îndeamnă la responsabilitate din partea cetățenilor în fața valului trei al infectărilor cu coronavirus prin care trece Europa în prezent.


Studiul solicitat de Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din cadrul Parlamentului European, a abordat următoarele aspecte esențiale: (1) impactul COVID-19 asupra economiei UE în ansamblu și între sectoare; (2) impactul pe lanțuri valorice strategice; și (3) măsurile de recuperare necesare pentru a satisface nevoile industriei UE.

La nivel european segmentul industriei auto reprezintă o componentă importantă a economiei Uniunii Europene cu un număr de 2,6 milioane locuri de muncă, generând servicii și un vast lanț logistic și o economie puternică pe orizontală. Criza pandemică a scuturat puternic și această industrie alăturându-se altor provocări deja cunoscute precum autonomia sau bateriile electrice. Industria auto generează peste 10% din PIB-ul României fiind un important motor al economiei românești.

Am fost direct implicat în segmentul producerii de componente pentru industria auto înainte de a ocupa o funcție publică și am urmărit cu atenție impactul pandemic asupra acestei industrii și pe plan european.

Vlad Botoș (USR PLUS), europarlamentar

Acest studiu arată că în primul val pandemic producția auto a suferit o scădere de aproape 23%, adică 4 milioane de mașini nu au mai fost produse. Au fost afectate mai mult de 1,1 milioane locuri de muncă datorită măsurilor de închidere a fabricilor sau de impunere a restricților impuse de pandemie. Al doilea val pandemic a adus un alt val de blocaje, dar reprezentanțele au rămas deschise apărând diferite stimulente pentru cumpărare de mașini noi.

Totuși, dacă în luna aprilie 2020 înmatriculările au scăzut cu 76% față de 2019, în luna noiembrie, luna cea mai afectată din valul doi, înmatriculările au fost cu doar 12% raportat la anul 2019. Deoarece la fel ca și industria auto și celelalte industrii se confruntă cu al treilea val pandemic, cu alte blocaje și alte provocări, este important să înțelegem că trebuie să fim responsabili și să ne vaccinăm pentru a ajuta și mediul economic să se însănătoșească, consideră reprezentantul României în Parlamentul European.


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al MEP Vlad-Marius Botoș, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European.