Construcția din fonduri UE de noi tabere închise pe insulele grecești. ONG-urile pentru drepturile omului: se continuă rețeta catastrofei
Vizita Comisarei UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, în Grecia a fost urmată de un anunț privind o finanțare UE în valoare de 250 de milioane de euro pentru amenajarea unor noi structuri pe insulele grecești din apropierea țărmului cu Turcia care găzduiesc persoanele care solicită azil. Organizațiile neguvernamentale susțin că prin continuarea aceleiași practici de a ține oamenii închiși pe insule este o rețetă pentru catastrofă.
În timpul vizitei comisarei UE pentru afaceri interne în insulele grecești Lesbos și Samos, a fost anunțat că UE va acorda 250 de milioane de euro pentru 5 noi structuri de pe insulele Lesbos, Samos, Chios, Kos și Leros. Doar că cea mai mare problemă ridicată de organizațiile societății civile care oferă primul ajutor și asistență persoanelor ținute pe insule nu a fost adresată de Ylva Johansson.
Am spus-o de mai multe ori: continuarea clonării și reambalării modelului de centru închis și izolare pe insule este cea mai bună rețetă pentru o catastrofă.
Stephan Obereit, șeful misiunii Doctori fără Frontiere în Grecia
Mii de bărbați, femei și copii continuă să sufere în fiecare zi în taberele Europei din Samos și Lesbos în timp ce nicio dovadă nu pare să indice că modelul centrelor închise sunt cea mai bună cale de a continua. Noile structuri (MPRIC), care vor lua forma unor centre închise, amplasate în părțile rurale ale insulelor, au fost deja criticate pe scară largă de grupurile pentru drepturile omului.
Vizita comisarei pentru a promova „noi tabere si o politică de migrație `Europenizată` arată că liderii UE trăiesc într-un univers paralel”, a declarat Stephan Obereit, reprezentantul organizației Doctori fără Frontiere. Întâlnirile doamnei Johansson cu autoritățile locale și naționale a avut loc pe fundalul unor proteste din partea localnicilor și societății civile care au demonstrat împotriva construirii noilor tabere.
Ultimii 5 ani au arătat în mod repetat că această abordare nu funcționează, ducând în schimb la încălcări repetate și pe scară largă ale drepturilor fundamentale ale omului, sunt de părere organizațiile neguvernamentale. Reprezentanții celor care luptă consideră că este timpul pentru alternative demne la tabere și acces la o procedură de azil corectă și demnă, altfel cei care caută siguranță în Europa vor continua să sufere.
Foto: Yorgos Karahalis
-
Pingback: Hartă online: Europa urează bun venit refugiaților! – Independentul
-
Pingback: Expulzarea ilegală a 12 persoane în mijlocul mării, efectuată de autoritățile din Grecia, surprinsă în flagrant – Independentul