Scădere de 75% a exporturilor de alimente și băuturi din Marea Britanie în UE, în ianuarie 2021

Exporturile de alimente și băuturi din Marea Britanie către Uniunea Europeană au scăzut cu 75% în ianuarie, potrivit datelor publicate de Federația pentru Alimente și Băuturi din Marea Britanie, citate de Euractiv. Impactul acordului Brexit este însă minimalizat de către reprezentanții Guvernului, care declară că încurcăturile birocratice au fost rezolvate, iar în prezent comerțul și-a reluat fluxul normal.


De 1 miliard de lire sterline în ianuarie 2020 la 256,4 milioane de lire sterline în ianuarie 2021, aceasta este scăderea înregistrată de exporturile către piața comună a UE, publicate de reprezentanții industriei alimentare din Regatul Unit al Marii Britanii. Procente de peste 80% s-au înregistrat în Irlanda, Germania și Italia, cele mai afectate tipuri de exporturi fiind cele de somon și carne de vită, scăderile ajungând la 98%, respectiv 91%.

Federația a pus aceste scăderi pe seama impactului COVID-19 asupra industriei HoReCa și al stocurilor făcute de către întreprinderile britanice în UE înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, însă o mare parte se datorează și barierelor netarifare cu care se confruntă exportatorii britanici impuse odată cu intrarea în vigoare a noului acord comercial și de cooperare, la 1 ianuarie 2021. Sectorul pescuitului a înregistrat și ea o scădere de 79% a exporturilor, cu pierderi de aproape 20 milioane de lire sterline, toate puse pe seama întârzierilor cauzate de noile cerințe birocratice.

Foto: Getty Images

Datele publicate de Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) indică o scădere de 40,7% a exporturilor în ianuarie 2021 comparativ cu decembrie 2020. Ministrul britanic pentru relațiile cu UE a susținut că volumul total al schimbului de mărfuri dintre Marea Britanie și UE a revenit la niveluri normale după situația „inevitabilă” din ianuarie care a dus la o scădere neobișnuită.

Presa internațională spune că închiderea multor industrii de restaurante și catering din UE din cauza măsurilor restricționare pentru a controla răspândirea COVID-19 probabil vor continua să aibă o influență negativă asupra exporturilor, fiind afectate inclusiv și exporturile către restul lumii (- 11%), nu doar cele spre Uniunea Europeană.

Și importurile din UE sunt impactate

Nu doar exporturile au fost afectate de birocrația post-Brexit, ci și importurile din UE care au scăzut și ele cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut. Sumele impactate sunt estimate la 500 milioane de lire sterline. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Regatul Unit a amânat impunerea unor controale vamale (cum a procedat UE pentru exporturile Marii Britanii de la 1 ianuarie) până în octombrie 2021. Reprezentanții industriei alimentare consideră că acest lucru presupune că efectele complete ale sfârșitului tranziției Brexit vor fi văzute abia în ​​2022.