USR PLUS anunță primele donații pentru Teatrul Vechi din Arad

Două asociații, Aradul Civic și Alt Arad, au donat fiecare câte 1.000 de euro Primăriei, pentru achiziția Teatrului Vechi (Hirschl), astfel că s-a asigurat un prim procent (1%) din suma cerută de proprietar în ianuarie 2021, anunță reprezentanții USR PLUS printr-un comunicat de presă.


Reprezentanții USR PLUS amintesc că administrația PNL a refuzat să achiziționeze imobilul unde a fost sediul primului teatru permanent din România, iar primarul Călin Bibarț a cerut arădenilor să doneze fondurile necesare, pe motiv că Primăria nu are bani.

Cei 2.000 de euro reprezintă primele donații făcute efectiv, nu doar promise, pentru achiziția acestei clădiri deosebit de importante. Cele două asociații, unde activează numeroși membri ai USR PLUS, s-au remarcat prin donații de echipament de protecție oferit cadrelor medicale la debutul pandemiei de coronavirus în anul 2020.

Un astfel de edificiu trebuie să facă parte din oferta Aradului pentru 2023, într-o potențială colaborare cu Timișoara, viitoare capitală culturală europeană, cu condiția să ne mișcăm eficient. Aici vor putea fi organizate concerte, spectacole de teatru, conferințe și diverse alte evenimente culturale.

Florin Stana (USR PLUS), consilier local municipal

Teatrul Vechi trebuie să facă parte, alături de Cetatea Aradului, de clădirile reprezentative și de întregul patrimoniu construit din zona protejată, dintr-o ofertă turistică prin care să se dezvolte în viitor municipiul, consideră cei de la USR PLUS. Procesul de asigurare a condițiilor cerute de lege, precum și de colectare a banilor necesari achiziției trebuie demarat de îndată de autorități, dacă doresc cu adevărat salvarea Teatrului Vechi.

Am depus încă de acum două săptămâni un proiect de hotărâre care prevede cumpărarea Teatrului Hirschl. Cerem administrației să îl pună de urgență pe ordinea de zi, pentru a fi adoptat de CLM.

Dorian Curcanu (USR PLUS), consilier local municipal

În baza acestui proiect, se mai precizează că se va putea organiza apoi întreaga procedură pentru achiziție. Într-un termen de 6 luni, este timp suficient pentru a evalua clădirea și pentru a mobiliza fondurile necesare, cu ajutorul societății civile care iată că s-a mobilizat la modul concret.


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al grupului consilierilor municipali USR PLUS Arad.