Unde este încărcătura politică a Filarmonicii Arad?

Chiar dacă evaluarea managerului Doru Orban a fost aprobată de către majoritatea din Consiliul Local Municipal dintre PNL+UDMR+PMP, Filarmonica Arad nu rămâne străină de discuții și nereguli (nici nu ar avea cum dacă acestea din urmă s-au desfășurat sub managementul aceleiași persoane). În noua comisie de evaluare a proiectului la șefia instituției culturale pentru anii următori, în întrebările adresate directorului Orban s-a strecurat și una demnă de interviurile dinaintea anului 1989. În cele din urmă, vedem dezvăluită și adevărata încărcătură politică a Filarmonicii Arad, nefiind însă cea invocată în ședința publică!


Aprobarea evaluării managerului Orban a avut un parcurs mult mai lung decât s-ar fi așteptat conducătorii administrației locale. Rezultatele alegerilor locale din septembrie 2020 au dat peste cap majoritatea confortabilă pe care administrația PNL se baza încă din 2016. Astfel că la votul din CLM, managementul a fost respins și amânat până recent când unul din reprezentanții PMP a decis că nu mai poate continua fără să-i sprijine pe liberali. Tocmai de sprijin în momente cheie s-a bazat, de-a lungul timpului, administrația PNL pentru a păstra pârghiile puterii în municipiul Arad.

Înainte de a detalia acest sprijin (vizibil din fotografia principală a articolului), trebuie spus că „încărcătura politică” a fost menționată în recenta ședință publică de evaluare a lui Doru Orban. Răspunzând la întrebarea-laudă pusă de directorul Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, managerul Filarmonicii Arad pune nemulțumirile la adresa sa pe seama factorului politic opozant cu Primăria Arad.

  • Petruț Constantinescu: „Sunteți foarte curajos. În proiectul de management ați făcut referire și la momentele delicate ale instituției (…). Întrebare: care credeți că este rețeta succesului, pe care sper să o dețineți, în rezolvarea acestor asperități care în realitate fac mult rău?”
  • Doru Orban: „Punctarea unor momente mai sensibile în activitatea Filarmonicii nu poate fi taxată decât cu toleranță și înțelegere. Mă bazez pe înțelegerea colegilor și vom depăși împreună toate aceste momente, chiar dacă acest scandal a luat amploare, eu știu că are o încărcătură politică. Din acest motiv am refuzat orice replică și ieșire mediatică, în afara faptului de a lăuda instituția și a promova activitatea Filarmonicii. Continui să îmi respect colegii și administrația locală”

Orban nu face decât să paseze sesizarea neregulilor din Filarmonica Arad -la fel cum a făcut-o deja primarul Călin Bibarț- în tabăra celorlalte partide (pentru că nu au aprobat evaluarea de prima dată) și faptului că unul dintre liderii artiștilor a candidat în 2020 pe listele Alianței PSLC (PSD+ALDE+PNȚCD). Dacă aplicăm aceeași măsură, tocmai în astfel de liste trebuie identificată încărcătura politică pe care o poartă și actualul manager.

Cu alte cuvinte, mulțumirile la adresa actualului manager ar putea fi puse pe faptul că în 2012, Orban a dat o mână de ajutor vitală celor din PNL care conduc acum administrația din Arad. După guvernarea Boc, în multe localități din România, PDL a fost nevoit să își ascundă sigla și numele pentru a se feri de dezaprobarea votanților. Astfel a luat naștere MC-L, adică Mișcarea Creștin-Liberală (alianță între Partidul Democrat Liberal și Partidul Ecologist Român), sub titulatura căreia au candidat la Consiliul Local Municipal atât primarul Gheorghe Falcă cât și membrii PDL (exclusiv), conform cu tabelul depus la biroul electoral. În imaginea principală a articolului sunt președinții filialelor județene a fiecărui partid, Gheorghe Seculici pentru PDL, respectiv Doru Orban pentru PER.

După încetarea în vara anului 2016 a contractului de management al fostului manager Alin Văcean (din cauza prejudicierii imaginii şi prestigiului Filarmonicii de Stat Arad şi autorităţilor publice locale), funcția la cârma instituției de cultură a fost preluată de Doru Orban. Trebuie precizat că în prima parte a anului 2018 au fost observate și semnalate nereguli în ceea ce privește modificarea unilaterală a Contractului Colectiv de Muncă de către conducere.