Erorile grave în logica invocată de Primăria Arad pentru subscripția publică pentru Teatrul Vechi

Ședința de CLM convocată de consilierii USR PLUS pentru a materializa dorința de a achiziționa clădirea Teatrului Vechi și a o include astfel în patrimoniul municipiului ar putea fi de prisos, anunțul liberalului Călin Bibarț privind refuzul și incapacitatea Primăriei Arad de a aloca 200.000 de euro fiind de fapt un indiciu că reprezentanții PNL nu s-ar prezenta la ședință și deci nu s-ar îndeplini necesarul de două treimi din voturi pentru a putea considera adoptat proiectul de exercitare a preempțiunii. Argumentele invocate de edil pentru varianta unei subscripții publice sunt eronate dacă nu chiar rău-intenționate.


Reprezentantul Primăriei Arad a anunțat la începutul săptămânii că a ajuns la o înțelegere cu societatea civilă reprezentată de scriitorul Gheorghe Scwartz și chiar a semnat un soi de parteneriat (fără acordul CLM) cu acesta pentru ceea ce Raluca Medeleanu (SpecialArad) a denumit o campanie similară cu „un leu pentru Ateneu”, prin care arădenii vor fi invitați să dea bani, de la ei din buzunar, ca să se adune cei 200.000 euro necesari cumpărării.

Argumentele folosite de Călin Bibarț nu stau în picioare la o analiză mai amănunțită. De la faptul că bugetul local nu a fost încă alcătuit (deci se poate bugeta achiziția) la precizarea că dreptul de preempțiune trebuie exercitat în câteva zile, nu și plata efectivă a sumei, scuzele și așa-zisa soluție găsită de Bibarț sunt cusute cu ață albă, iar majoritatea presei locale a sesizat acest aspect.

În momentul de faţă, eu am insistat public şi insist ca proprietariul să se mai gândească dacă nu doreşte să facă o donaţie către comunitatea arădeană, (…) de la momentul la care s-a schimbat legislaţia şi e obligat să plătească impozit mărit pentru că acea clădire e neîngrijită, doreşte acum să scape de ea”, a declarat Călin Bibarț.

După cum a reamintit și CriticArad, ani de zile bannerul privind Teatrul Vechi cu „de vânzare / de închiriat / de oferit cu titlu gratuit autorităților locale”, a fost arborat pe balconul Casei Hirschl și deși PNL a inclus în campaniile electorale promisiunea trecerii acestei clădiri-simbol a Aradului în patrimonul municipalității, nici fostul primar Falcă nici actualul Bibarț nu au făcut nimic concret în această direcție.

Pe de altă parte, având în vedere birocraţia de la noi, nu putem pune mâine sau într-un termen de câteva zeci de zile suma pe masă. De aceea, împreună cu societatea civilă, suntem dispuşi să ne adunăm cu toţii pentru a putea achiziţiona clădirea”, spune Bibarț.

Faptul că bugetul local al municipiului Arad nu a fost încă alcătuit și votat oferă oportunitatea de a include obiectivul în cheltuielile pe acest an, consilierii USR PLUS menționând că au depus deja din 10 martie un proiect de hotărâre în acest sens. Mai mult, acesta invocă alături de scriitorul Schwartz o mobilizare pentru subscripție publică din buzunarul arădenilor… când bugetul public tocmai acest lucru reprezintă! Un studiu de fezabilitate dintre multele pe care Primăria Arad le-a elaborat și le-a păstrat în sertare ar putea fi amânate pentru a „face loc” și achiziției monumentului istoric pe care îl reprezintă Teatrul Vechi. Este nevoie însă de voință politică, lucru pe care reprezentanții PNL nu par dispuși să îl facă.