[Cetățenii întreabă] Ce s-a ales de Regenerarea Urbană?
Anunțată cu surle și trâmbițe, proiectul de 50 de milioane de euro ar fi trebuit finalizat în toamana anului trecut. Bună doar pentru materialele electorale, Regenerarea Urbană a costat mult (20 de milioane de euro a fost doar creditul contractat pe buzunarele arădenilor) și ne-am ales cu prea puține.
„Proiectul privind regenerarea urbană a spațiilor din zona blocurilor din cartierele Alfa, Faleza Mures, Confecții, Micălaca, Vlaicu și centru, inclusiv zona protejată a municipiului Arad, vizează îmbunătățirea cadrului de viață în municipiul Arad, prin redefinirea și modernizarea lucrărilor de urbanizare primară și secundară, în special în cartierele de blocuri construite în perioada comunistă,” scria peste tot în anul 2018.
Realitatea de peste 3 ani este una cam tristă și departe de propaganda de mai sus. Ne-am ales cu asfalt și betoane, unele prost și aiurea puse, cu străzi nimic mai „regenerate” decât înaintea proiectului de zeci de milioane de euro cheltuit de Primăria Arad.
„Cel mai ambiţios proiect al administraţiei locale arădene”, așa îl lăuda fostul primar, fugit acum la Bruxelles. Înainte de a se îmbarca în avion ne-a spus ce multe locuri de parcare o să fie prin cartiere, mii și mii. Tot închise stau acum și acele structuri de tablă și beton denumite aiurea fast park – din moment ce parcarea la sol se face mult mai repede! Ambele costă bani pentru utilizator așa că „regenerarea” nu stă teoretic în parcări.
Celelalte elemente, amenajarea de spaţii verzi, locuri de joacă şi recreere, s-au pierdut pe drum? Ce s-a ales de Regenerarea Urbană din Arad dacă nu praful de pe străzi?