Teatrul Vechi poate fi achiziționat de administrația locală
În ședința Consiliulul Local Municipal din 12 martie s-a decis respingerea neexercitării dreptului de preemţiune cu privire la achiziţionarea imobilului situat în Arad, str. Gheorghe Lazăr nr. 3, adică exact clădirea Teatrului Vechi. Acest lucru nu presupune automat că administrația locală va achiziționa imobilul, ci faptul că își poate asuma dreptul de a face acest lucru până pe 17 martie, termenul legal.
Pentru a creea condițiile necesare și a mișca lucrurile înspre achiziția clădirii consilierii USR PLUS au semnat o convocare pentru o nouă ședință a CLM Arad, pe data de 16 martie, punând pe ordinea de zi un proiect de hotărâre de exercitare a dreptului de preemțiune pentru cumpărarea imobilului Teatrului Vechi.
„Având în vedere că astăzi a fost respins de către Consiliul Local proiectul primarului Aradului, de a renunța la achiziția Teatrului Vechi, am ales să dăm o nouă șansă acestui simbol al orașului. Mai sunt câteva zile din termenul legal în care putem decide să salvăm Teatrul”, au menționat cei de la USR PLUS.
Susținere și din partea europarlamentarului Vlad Botoș
„Am urmărit cu deosebit interes subiectul Teatrului Hirschl din Arad, primul teatru de pe teritoriul României de astăzi și am primit cu bucurie vestea privind ne-înstrăinarea clădirii Teatrului Vechi, deschizând astfel posibilitatea preluării sale de către administrația locală și reintroducerea sa în circuitul cultural local din Arad. Consider că este o deosebită onoare pentru noi, arădenii, că strămoșii noștri au acordat o importanță atât de mare culturii”, scrie Botoș într-o scrisoare adresată primarului Călin Bibarț.
Acesta menționează că arădenii interesați de trecutul Aradului nu pot decât să se mândrească cu realizările din toate domeniile ale arădenilor din trecut și cu poziția de cel mai important oraș din actuala zona de vest a României, iar spiritul antreprenorial, imaginația și hărnicia au adus prosperitate arădenilor inclusiv în domeniul culturii.
Cunoscând istoria ca un arădean născut și crescut în orașul de pe Mureș, nu pot decât să declar că nu înțeleg dezinteresul administrației trecute și actuale față de promovarea valorilor tradiționale arădene.
Vlad Botoș (USR PLUS), europarlamentar
Implicare pentru găsirea unei surse de finanțare europeană
Europarlamentarul arădeană pune totuși dezinteresul menționat anterior pe seama îngrijorării primarului privind sursele de finanțare necesare proiectelor de anvergură. În calitate de europarlamentar, vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI) și de membru în Comisia pentru Cultură (CULT) al Parlamentului European, Vlad Botoș pune la dispoziția arădenilor toate cunoștințele și informațiile pe care le dețin pentru a face ca Teatrul Hirschl să revină în cultura arădeană atât prin găsirea surselor de finanțare cât și prin implicarea directă în proiect făcând legături cu restauratori și chiar cu administratori ai unor instituții similare de succes pentru a oferi administrației modele care pot fi urmate.
România dispune acum de o sumă de aproximativ 80 de miliarde de euro pentru astfel de proiecte menite să ducă la dezvoltarea economică, culturală și socială a tuturor localităților din țara noastră. Pe lângă viitoarele programe operaționale din Programul Financiar Multianual 2021-2027, dispunem acum de Fondul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și de numeroase programe ale Comisie Europene pe care le putem accesa, fără a mai discuta de surse alternative de finanțare, se mai precizează în scrisoare.
Arădenii au nevoie să fie nu doar auziți, ci și ascultați.
După o perioadă extrem de dificilă pentru întreaga lume, pentru arădeni, după o perioadă în care cultura a trecut pe ultimele planuri în preocuparea generală, este momentul să investim și în cultură, pentru că doar cultura și educația pot readuce orașul nostru la adevărata lui valoare pe care a pierdut-o în ultimii zeci de ani.
Vlad Botoș (USR PLUS), europarlamentar
Primăria Arad nu se va putea implica în susținerea noii instituții de cultură prin accesarea de fonduri europene dacă nu este proprietar, al imobilului, ca urmare implicarea Primăriei Arad în revitalizarea unei perle a culturii arădene va putea fi extrem de limitată.
Reprezentantul USR PLUS spune că este momentul pentru unitate în beneficiul final al arădenilor și nu numai pentru ca publicul larg să se bucure de o bijuterie arhitecturală și culturală, pentru ca acest simbol multi-secular să poată îmbogăți din nou viața culturală a comunității arădene.
-
Pingback: Erorile grave în logica invocată de Primăria Arad pentru subscripția publică pentru Teatrul Vechi – Independentul
-
Pingback: Când va obține PMP recompensa pentru sprijinirea administrației PNL din municipiul Arad? – Independentul