Protest ecologist la sediul Băncii Centrale Europene împotriva finanțării poluatorilor cu bani publici
Activiști pentru mediu s-au dat cu parapanta pe acoperișul sediului Băncii Centrale Europene (BCE) din Frankfurt și au montat un banner în semn de protest împotriva finanțării poluatorilor în Europa cu bani publici. Poliția a fost chemată la acțiunea organizată de ecologiștii de la Greenpeace.
O manifestație inedită a fost organizată în Frankfurt, Germania de către activiștii Greenpeace care au zburat peste râul Main, aterizând la sediul BCE unde au desfășurat un banner în care se solicită „oprirea finanțării criminalilor climatici”. Presa internațională citează reprezentanți ai Băncii care au confirmat apelarea poliției pentru încălcarea proprietății de către protestatari.
Deși președinta BCE, Christine Lagarde, a spus anterior că schimbările climatice vor fi esențiale pentru revizuirea politicilor financiare ale instituției pe care o conduce, ecologiștii acuză Banca de stagnare. În loc să prezinte rapid o strategie de politică monetară pentru a face față crizei climatice, liderii responsabili rămân vagi. Rezultatele întregii reorientări, așteptate inițial la sfârșitul anului 2020, au fost amânate -din cauza pandemiei- pentru a doua jumătate a anului 2021. Prin acțiunile sale, Greenpeace spune că vor să mențină presiunea asupra BCE înainte de revizuirea anunțată.
Protestul s-a bazat pe Raportul „Greening the Eurosystem Collateral Framework”, publicat de New Economics Foundation, SOAS University of London, University of the West of England, University of Greenwich și Greenpeace Central and Eastern Europe. Conform cercetătorilor, regulile de creditare ale BCE, în special cerințele sale de garanție, favorizează industriile cu consum intensiv de carbon și perpetuează eșecul pieței la prețul corespunzător al activelor poluante.
Raportul mai arătă că normele care reglementează activele pe care băncile private le pot folosi ca garanție favorizează companiile de combustibili fosili și că, din acest motiv, BCE a susținut active în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro, beneficiind de peste 60 de companii, inclusiv Shell, Total, Eni, OMV și Repsol, unii dintre cei mai mari poluatori din Europa.
Particularitatea carbonului este răspândită la Banca Centrală Europeană. În loc să favorizeze combustibilii fosili, BCE trebuie să excludă imediat aceste active toxice și să schimbe regulile pentru a aborda situația de urgență climatică în care trăim.
Jennifer Morgan, directoare executivă, Greenpeace InternationaL
Banca a declarat că va înființa o echipă climatică și va investi o parte din fondurile sale proprii, în valoare totală de 20,8 miliarde EUR și inclusiv capitalul plătit de țările din zona euro, rezervele și provizioanele, într-un fond de obligațiuni verzi condus de Banca elvețiană pentru decontări internaționale. Până acum, aceste anunțuri nu au devenit realitate.