USR PLUS Arad va vota vineri pentru achiziția Teatrului Vechi

Deși primarul Călin Bibarț consideră neoportună achiziția clădirii Teatrului Vechi (Casa Hirschl), consilierii locali ai USR PLUS au anunțat că vor vota pentru cumpărarea imobilului care are o valoare deosebită pentru municipiul Arad.


După un parcurs încâlcit, care ridică semne de întrebare, decizia exercitării preemțiunii asupra achiziției clădirii de pe strada Gheorghe Lazăr, numărul 3, va ajunge vineri pe ordinea de zi a Consiliului Local Municipal.

În urma refuzului exprimat încă din 06.01.2021 de Ministerul Culturii, dreptul de preemțiune s-a transferat, conform legii 422/2001, către autoritățile locale. Dacă CJ Arad a pus pe ordinea de zi și a votat neexercitarea acestui drept încă din ianuarie, nu la fel s-a întâmplat în cazul celeilalte autorități locale, Municipiul Arad.

În cadrul ultimei ședințe ordinare a CLM Arad, reprezentanții USR PLUS au întrebat aparatul administrativ al Primăriei Arad de ce nu a fost supusă votului Consiliului eventuala exercitare a dreptului de preemțiune și achiziția Casei Hirschl, având în vedere că Municipiul Arad a dobândit acest drept, prin decizia Ministerului Culturii de a nu achiziționa imobilul.

Se pare că intervenția a mișcat lucrurile, astfel că pe ordinea de zi a ședinței de vineri apare un proiect de hotărâre în acest sens. Din păcate, primarul Călin Bibarț propune neexercitarea dreptului de preemțiune asupra achiziției Teatrului Vechi, ratând șansa salvării unei clădiri cu valoare patrimonială și culturală extraordinară”, a declarat Florin Stana, consilier local municipal USR PLUS.

Peste 2 ani Timișoara va fi capitală culturală europeană, iar reabilitarea Teatrului Vechi ar putea fi o excelentă ocazie de a lega o colaborare cu orașul vecin, în perspectiva evenimentelor care vor avea loc în 2023. Consilierii locali ai USR PLUS vor vota pentru achiziția imobilului și cer tuturor partidelor din CLM să facă la fel.


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al grupului consilierilor municipali USR PLUS Arad.