Referendumul pentru interzicerea acoperirii feței în Elveția a fost aprobat cu 51%

Rezultatele oficiale au arătat că interzicerea acoperirii feței a trecut în referendumul din Elveția cu 51,2% la 48,8% dintre votanți. Proomvată de inițiatori prin sloganul stop extremism, legea federală a fost criticată de organzații ale drepturilor omului pentru retorica islamofobă și extremistă.
Elvețienii au votat în favoarea interzicerii acoperirii feței cu 51,21% (1.427.626 voturi), în timp ce 48,79% (1.360.317 voturi) nu au fost de acord. Mica diferență ar trebui să dea de gândit inițiatorilor de la euroscepticul Partid Popular Elvețian (SVP/UDC) care în trecut au câștigat referendumuri pe teme populiste cu rezultate mult mai consistente.
Guvernul elvețian s-a pronunțat împotriva interdicției, spunând că nu este prerogativul Statului să dicteze cu ce se îmbracă femeile. Propunerea legislativă a precedat pandemia de coronavirus, ceea ce înseamnă că prevederile privind purtarea măștilor în diverse condiții vor continua.
În referendumul de duminică nu se menționa islamul în mod direct și viza, de asemenea, interdicția protestatarilor din stradă să poarte măști. Cu toate acestea, votul a fost denumit pe scară largă drept <interdicția burka> și din cauza campaniei desfășurată de inițiatori, cu slogan precum „Stop extremism” și imaginea unei femei musulmane în burka.

Potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea din Lucerna, dintr-o populație totală de 8,6 milioane de persoane, nici o persoană nu poartă burka (vălul islamic care lasă vizibili doar ochii) și doar aproximativ 30 de femei poartă niqab, dintr-o populație de circa 5% de religie musulmană.
Rezultatul nu înseamnă că elvețienii devin din ce în ce mai extremiști sau islamofobi.
Sanija Ameti, membru al comunității musulmane din Elveția, a declarat pentru BBC că întreaga campanie și descrierea femeilor musulmane din afișe au supărat comunitatea. „Atât de mulți musulmani din Elveția se vor simți insultați și nu vor face parte din această societate și vor fi împinși într-un colț în care nu aparțin. Nu arătăm ca aceste femei în imagini, pur și simplu”, a declarat aceasta.
Alți reprezentanți din comunitatea musulmană elvețiană au susținut interdicția. Recunoscând că motivația din spatele campaniei este probabil islamoobă, Imamul Mustafa Memeti, din Berna, a declarat pentru BBC că interdicția poate sprijini la emanciparea femeilor musulmane din republica federală.