Elveţia: interzicerea vălului este discriminatorie şi încalcă drepturile femeilor
Amnesty International lucrează pentru a combate o mare varietate de încălcări ale drepturilor omului din întreaga lume. Având în vedere dimensiunile minore ale (pretinsei) probleme, şi anume subiectul privind burqa, în celelalte țări europene nu pare a fi o prioritate, însă Elveția va organiza un referendum pe 7 martie pentru a interzice acest lucru.
Cu toate acestea, Amnesty International ia o poziție clară atunci când burqa este folosită pentru a stigmatiza anumite grupuri de populație și comunități religioase sau pentru a stârni temeri xenofobe și islamofobe în numele drepturilor oamenilor și ale femeilor. O piesă vestimentară precum burqa nu este contrară drepturilor omului. Dacă totuși oamenii sunt forțați împotriva voinței lor de către stat sau de către persoane private să poarte sau să nu poarte un anumit obiect vestimentar întotdeauna sau în anumite circumstanțe, aceasta poate constitui o încălcare a libertății personale.
Conform standardelor internaționale privind drepturile omului, statele sunt obligate să garanteze libertatea personală a tuturor oamenilor și să prevină și să pedepsească încălcările acestor drepturi de către stat sau de către persoane private. Interzicerea de către stat de a purta un anumit articol de îmbrăcăminte în public poate constitui o încălcare a libertăților personale și a dreptului în ceea ce priveşte şi libertatea religioasă.
Din perspectiva drepturilor omului, trebuie să se judece dacă o astfel de încălcare a libertăților fundamentale este justificată din motive de securitate, ordine publică, sănătate sau moralitate și dacă este proporțională și adecvată pentru atingerea obiectivului dorit. Aceste criterii trebuie verificate foarte atent în fiecare caz individual. Interzicerea generală a purtării de burqa în țările europene nu este justificabilă pentru Amnesty International.
În 2018, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, care supraveghează punerea în aplicare a Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice, a declarat că statele contractante, inclusiv Elveția, pot solicita indivizilor să își dezvăluie fețele în anumite circumstanțe ca parte a verificărilor de identitate. Cu toate acestea, interzicerea generală a voalului este o măsură prea drastică și disproporționată. Comitetul a ajuns, de asemenea, la concluzia că femeile care poartă voalul complet nu sunt protejate printr-o interdicție, ci dimpotrivă marginalizate: amenință să fie închise în casele lor și excluse din viața socială.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu a susținut în general interdicția piesei vestimentare denumite burqa, din Franța. În hotărârea lor foarte diferențială, s-a afirmat mai degrabă că argumentele privind siguranța publică și egalitatea de gen prezentate de Franța nu erau motive suficiente pentru o interdicție completă a voalului. Cu toate acestea, instanța a ajuns la concluzia că purtarea unui voal complet încălca normele sociale în cazul specific, şi urmează să fie judecat pentru că afectează „coexistența socială”.
Pentru Amnesty International, acest argument este foarte îngrijorător în ceea ce privește libertatea de exprimare: în esență, înseamnă că femeilor nu li se permite să poarte un voal complet, deoarece ar putea face alte persoane să se simtă inconfortabile.
Conform unei anumite interpretări a Coranului, regula, potrivit căreia femeile ar trebui să se ascundă în public, corespunde unui model patriarhal de societate în care femeile ar trebui să se supună soților lor. Burqa practic limitează femeile în capacitatea lor de a circula liber și de a intra în contact deschis cu alte persoane.
A concluziona că toate femeile care se ascund sunt oprimate ar fi însă greșit. Dar ar fi, de asemenea, la fel de greșit să concluzionăm că interzicerea purtării voalului ar putea elibera femeile în general. Mecanismele de discriminare și opresiune împotriva femeilor sunt mult mai complexe și acest lucru nu este deloc limitat în societățile islamice.
Impactul direct ar fi mic, deoarece foarte puține dintre femeile musulmane care trăiesc în Elveția poartă burqa. De asemenea, nu se știe câte dintre ele fac acest lucru în mod voluntar și câte împotriva voinței lor.
Potrivit unui nou studiu realizat de Andreas Tunger-Zanetti, șeful Centrului de Cercetări Religioase de la Universitatea din Lucerna, doar 20-30% de femei din Elveția poartă burqa sau nikab. Ocazional există și unii turiști din statele Golfului care poartă. Femeile afectate sunt cele care locuiesc în Elveția, s-au născut în Elveția și multe dintre ele, s-au convertit la religia islamică.
În marea majoritate a cazurilor, acoperirea corpului este o decizie personală. După o interdicție, cei care doresc să se mențină la burqa din convingere religioasă, precum și cei care obligă familia sau comunitatea să rămână acasă sau acceptă sancțiunile conform religiei.
Cu toate acestea, o interdicție ar avea un efect redus asupra poziției generale a femeilor în comunitățile musulmane. În schimb, femeile musulmane din Elveția care se identifică ca atare sunt stigmatizate, marginalizate, izolate și împiedicate să își exercite drepturile. Discuția în curs de desfășurare contribuie deja la această stigmatizare.
Interzicerea propusă a vălului facial nu poate fi privită în niciun fel ca o măsură pentru eliberarea femeilor. Mai degrabă, este o politică periculoasă care încalcă drepturile femeilor, inclusiv libertatea de exprimare și religia. Această interdicție ar avea un impact deosebit de negativ asupra femeilor musulmane care aleg să poarte niqab sau burqa. Dacă vrem cu adevărat să respectăm drepturile femeilor, ar trebui să le lăsăm pe femei să decidă ce vor să poarte.
Cyrielle Huguenot, pentru drepturile femeilor – Amnesty Switzerland
Angajamentul Amnesty International se bazează pe universalitatea și indivizibilitatea tuturor drepturilor omului garantate la nivel internațional, care trebuie să se aplice tuturor oamenilor, indiferent de religie, origine etnică sau sex. Amnesty International nu comentează compatibilitatea fundamentală a dreptului islamic cu drepturile omului.
Cu toate acestea, unele practici bazate pe religie sau tradiție încalcă în mod clar drepturile omului. Acestea includ pedepse crude, inumane sau degradante, cum ar fi lapidarea, biciuirea sau amputările, uciderile din onoare, dar și reglementările de familie și de drept civil care încalcă în mod clar dreptul la egalitate și nediscriminare. Amnesty International critică și combate astfel de practici, indiferent de sistemul juridic cu care sunt legitimate. Amnesty International face campanie pentru drepturile femeilor, împotriva violenței asupra femeilor și împotriva discriminării lor legale. O referință foarte importantă este convenția internațională privind drepturile femeilor CEDAW.