Folosind însemnele Guvernului Ungariei, Viktor Orbán anunță despărțirea Fidesz de grupul europarlamentar al Partidului Popular European

Într-o scrisoare adresată liderilor europeni, cu însemnele oficiale ale Guvernului, Viktor Orbán a anunțat pe 3 martie că Partidul Fidesz pe care îl conduce iese din grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European. Motivele invocate țin de noile modificări ale regulilor interne care fac posibilă excluderea unui grup întreg de eurodeputați, până în prezent fiind valabilă doar metoda excluderii individuale.


După ani de zile în care partidul condus de Orbán nu a căzut de acord cu Partidul Popular, pasul de despărțire a fost făcut de către partea maghiară. Până acum europarlamentarii Fidesz au continuat, în ciuda suspendării din PPE în urmă cu aproape 2 ani, să se bucure de drepturile și privilegiile ca membri ai grupului din Parlamentul European al PPE, reprezentând pozițiile familiei politice și alinindu-și voturile în consecință.

În conformitate cu noile reglementări, grupul familiei politice de centru-dreapta creștin-democrată din Parlamentul European ar putea vota excluderea unui întreg grup dintr-o țară anume. Modificările aduse regulilor de procedură au fost adoptate cu o majoritate covârșitoare miercuri dimineață, deși mai mulți membrii din multe țări europene au votat împotrivă.

Deputații noștri europeni vor vorbi în continuare în numele căruia îi reprezintă, alegătorii noștri, și vor apăra cel mai bun interes al poporului maghiar.

Viktor Orbán

Premierul Ungariei a considerat că grupul maghiar reprezentat de 12 europarlamentari Fidesz este vizat și astfel a anunțat pe liderul politic, Manfred Weber, că membrii partidului său renunță la calitatea de membru al Grupului PPE. Potrivit unor surse citate de Euractiv, deși ar putea alege să rămână neafiliați, grupul deputaților europeni maghiari ar putea adera la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) – un partid eurosceptic cu 61 de reprezentanți în Parlamentul European, cei mai mulți reprezentanți fiind (până la Brexit) membrii Partidului Conservator din Regatul Unit.

Statutul Fidesz în familia europeană a PPE rămâne încă incertă, partidul maghiar fiind suspendat din primăvara anului 2019. Cu excepția cazului în care decid să plece singuri, procedurile ar putea fi destul de complicate pentru o excludere, în contextul pandemiei și restricțiilor de întâlnire în mod fizic.