CEDO condamnă Ungaria pentru încălcările drepturilor omului unei familii de solicitanți de azil

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Ungaria pentru mai multe încălcări ale drepturilor unei familii de solicitanţi de azil ținuți în 2017 într-o „zonă de tranzit” unde au fost privați de hrană corespunzătoare și condiții umane de ședere.



O familie cu 3 copii ajunsă în Ungaria a fost plasată în urmă cu 4 ani, după ce a formulat o cerere de azil, într-o zonă de tranzit cu regim închis. Judecătorii CEDO au decis că perioada de mai multe luni în stare de cvasi-detenție, mai întâi într-un container de 13 metri pătraţi, apoi în izolare într-un alt container (când unii membri au fost testaţi pozitiv cu hepatita B), a fost marcată de încălcări ale drepturilor omului din partea autorităților maghiare.

CEDO a condamnat Ungaria pentru că „nu există bază legală strict definită” care să permită închiderea familiei. Absenţa unor dispoziţii juridice care să fixeze o durată maximă de şedere în zona de tranzit, precum și durata excesivă a acestei şederi și întârzierile considerabile în analizarea cererilor de azil au cântărit în decizia judecătorilor.

6.500 de euro despăgubire pentru 4 luni de mâncat din gunoaie

CEDO a condamnat Statul maghiar la achitarea unor daune morale în valoare de 4.500 euro pentru fiecare copil şi 6.500 euro fiecărui părinte. Acestea ar compensa privarea de „căldură şi lipsa de ventilaţie în locul de găzduire”, „absenţa îngrijirilor medicale sau psihiatrice adecvate” precum și „prezenţa unor agenţi de sex masculin la testele ginecologice” în perioada de 4 luni de cvasi-detenție în zona de tranzit.

Din cauză că era la a treia solicitare de azil, legislația din Ungaria nu i-a mai permis bărbatului primirea de hrană din partea Statului. Pentru că nu putea părăsi zona în care era reținut, acesta s-ar fi hrănit în special cu resturi găsite la gunoi. Judecătorii au considerat că „neputând să părăsească zona (…) a depins total de autorităţile maghiare”, acestea din urmă fiind vinovate pentru încălcarea Articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane sau degradante.

Ţinând cont de vârsta mică a copiilor (7 luni, 6 ani, respectiv 7 ani) şi de starea de sănătate a mamei (însărcinată), Curtea a stabilit că aceştia au fost la rândul lor supuşi unor tratamente inumane sau degradante în timpul şederii lor.