Autoritatea Bancară Europeană dorește ca băncile din UE să-și publice „rata activelor verzi”
Ar fi indicat ca băncile din UE să își publice proporția activelor „verzi” pentru a face cunoscut publicului și clienților interesul acestor instituții financiare pentru afacerile cu impact pozitiv asupra mediului. Recomandarea a fost făcută de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) ca parte dintr-o serie de indicatori de performanță propuși pentru măsurarea sustenabilității ecologice în domeniu.
Noii termeni propuși către Comisia Europeană ar fi utilizați pentru a defini ce active sunt durabile din punct de vedere ecologic. Băncile din Uniunea Europeană ar trebui astfel să publice un „raport al activelor verzi” ca măsură centrală a activităților lor privind afacerile ecologice, a propus la începutul lunii martie organul de supraveghere bancar al UE.
EBA a declarat că raportul va măsura valoarea împrumuturilor, avansurilor și titlurilor de creanță ecologice, comparativ cu activele totale din bilanțul unui împrumutător. Indicatorii cheie de performanță (KPIs) propuși, în special Rata Activelor Verzi (GAR), vor ajuta părțile interesate să înțeleagă strategia instituțiilor către activități de sustenabilitate, în conformitate cu acordul de la Paris. Informațiile privind aceste active sunt completate de alți indicatori de performanță care furnizează informații despre alinierea taxonomică a serviciilor instituțiilor financiar bancare, altele decât împrumuturile și investițiile.
„Multe părți interesate au un interes legitim în riscurile fizice și de tranziție la care sunt expuse băncile din cauza schimbărilor climatice. Vor de asemenea să înțeleagă strategia unei bănci în finanțarea tranziției către o economie zero cu carbon”, au subliniat reprezentanții EBA într-un comunicat.
Sistemul propus de Autoritatea UE în domeniul bancar va fi introdus treptat începând cu ianuarie 2022. Instituția a răspuns astfel la o cerere din partea Comisiei Europene cu privire la modul de implementare a viitoarelor cerințe privind informările publice legate de climă din partea băncilor din UE.