Sentință nedefinitivă cu închisoare în cazul de corupție al fostului președinte al Franței, Nicolas Sarkozy

Judecătorii au decis că fostul președinte Sarkozy este vinovat de tentativă de mituire pentru obținerea de informații dintr-un dosar pe rol și l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Hotărîrea nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 10 zile.


Nicolas Sarkozy, care a condus Franța din 2007 până în 2012, a fost găsit vinovat de mituirea cu un loc de muncă în Monaco pentru un angajat al Curții Supreme în schimbul unor informații privind o anchetă penală împotriva fostului politician și finanțării campaniei sale prezidențiale din 2007. El a fost condamnat la trei ani de închisoare, aceeași sentință fiind pronunțată și celorlalți inculpați – avocatul Thierry Herzog și judecătorul Gilbert Azibert. Recursul poate fi cerut în săptămânile ce urmează.

Fostul președinte și avocatul său au fost găsiți vinovați că au încercat să mituiască judecătorul Azibert pentru informații cu privire la o anchetă privind acuzațiile că fostul lider politic a primit fonduri ilegal de la moștenitoarea L’Oréal, Liliane Bettencourt, în timpul campaniei prezidențiale din urmă cu 14 ani. Chiar dacă Sarkozy a fost găsit nevinovat în cazul Bettencourt, tentativa de mituire a fost pedepsită de instanță.

Avocații lui Sarkozy au susținut că neobținerea locului de muncă (mita) pentru Azibert ar fi indicat absența cazului de corupție, însă procurorii au insistat că legea franceză nu face nicio distincție între o tentativă de corupție reușită și una eșuată. Iar judecătorii le-au dat dreptate acestora.

Cazul bazat pe interceptări telefonice dintre Sarkozy și avocatul Herzog, îl înfățișează pe fostul președinte al Franței încercând să afle informații dintr-un dosar pe rol, acestea fiind în cele din urmă transmise de către Azibert prin intermediul avocatului.