Franța: consum redus de carne în dietele a 48% din cetățeni în ultimii 3 ani
Francezii tind să mănânce mai puțină carne decât în urmă cu câțiva ani, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat la finele lunii februarie și citat de Euractiv. Această veste privind schimbarea obiceiurilor dietare este binevenită atât din punct de vedere al climei cât și din cel al sănătății.
Conform sondajului comandat de asociația de mediu Réseau Action Climat și realizat de Harris Interactive, 48% dintre cei chestionați afirmă că și-au redus consumul de carne în ultimii 3 ani, iar 30% dintre respondenți declară că intenționează să consume și mai puțin în următorii ani. Principalii factori care îi determină pe francezi să adopte o dietă cu mai puțină carne sunt următorii:
- sănătatea (43%);
- bunăstarea animalelor (36%);
- prețul cărnii (33%);
- impactul asupra mediului (33%).
Potrivit lui Anthony Fardet, cercetător în nutriție preventivă la Institutul Național Francez pentru Cercetări Agricole (INRAE), citat de Euractiv, în Franța se consumă 40% calorii animale pe zi, plasând astfel țara în top 6 la nivel mondial. Conform cercetătorului, dietele care permit oamenilor să fie sănătoși și să protejeze în același timp planeta, conțin mai puțin de 25% din caloriile animale și au existat încă din zorii timpului (dieta mediteraneană – maximum 25%, dieta din Japonia – mai puțin de 10%).
Reducerea consumului de carne cu cel puțin jumătate ar fi ideal, acest lucru putându-se face fără niciun risc nutrițional, prin înlocuirea produselor de origine animală cu cele vegetale și mai ales evitarea produselor prelucrate.
Impact pozitiv asupra climei și mediului
Trecerea la un consum redus de carne ar putea face diferența în limitarea încălzirii globale la 1,5°C, așa cum a subliniat Grupul interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC) încă din 2018. O dietă mondială „flexitară”, care se concentrează pe fructe și legume și proteine din plante în loc de animale, ar reduce emisiile cu puțin peste 5 miliarde de tone de CO2 / an până în 2050.
Potrivit ONU, producția de carne și produse lactate reprezintă aproape 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră în prezent. Acest lucru se întâmplă pentru că efectivele mari de animale din industria de carne implică, printre altele, consumul unui volum mare de apă și sol pentru a crește furaje dar și transportul mărfurilor prelucrate, care se întinde adesea la nivel global.
Producătorii de carne din Franța pot să stea linișitiți, aceștia nefiind în pericol de a pierde în afaceri odată cu schimbarea dietei. Chiar dacă acest tip de consum a fost redus, 96% dintre respondenții sondajului menționat la începutul articolului, au afirmat că mănâncă carne cel puțin ocazional. Mai mult, când aleg carnea optează pentru produse de calitate, în special cele locale, pregătite în Franța.