Prefectura Arad în noua formulă completă. Este așteptată decizia de numire de la Guvern

Toate partidele reprezentate în coaliția de guvernare și-au desemnat reprezentanții în Prefectura Arad. Astfel, prefectul desemnat de UDMR și cei doi subprefecți nominalizați de PNL respectiv USR-PLUS așteaptă deciziile de numire a Guvernului, așteptată pentru începutul lunii martie.


Până la hotărârile propriu-zise ale Guvernului publicate în Monitorul Oficial, echipa actuală a Prefecturii Arad (formată din Gheorghe Stoian – prefect, Olimpia Popa – subprefectă, Sergiu Paul – subprefect) va trebui să pregătească preluarea funcțiilor dar și a subiectelor actuale din județ, inclusiv cea a infecțiilor cu coronavirus și a campaniei de vaccinare, de către noii nominalizați.

Conform negocierilor din coaliția de guvernare, PNL-ului i-au fost atribuiți 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS a putut numi 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR un număr de 5 prefecţi şi 10 subprefecţi.

Prefectul Aradului va fi Tóth Csaba (UDMR)

Consiliul Permanent Județean al UDMR l-a propus pentru funcția de prefect pe Tóth Csaba. De profesie jurist, acesta are experiență și rezultate în sfera publică și privată deopotrivă, nefiind străin nici de domeniul politic. Studiile de drept, cele de management precum și cele de masterat le-a efectuat în Arad. În perioada 2005-2010 a ocupat funcția de președinte executiv al Organizației Județene Arad a UDMR, iar între 2008 și 2012 a fost consilier județean.

În ce privește experiența lui profesională, a făcut parte din consiliul de administrație al mai multor întreprinderi, lucrând în același timp în domeniul consilierii juridice și de management. În anul 2013 a fost numit în funcția de director general al societății Fornetti Romania, aflată în reorganizare, reușind să salveze societatea de la faliment, precizează reprezentanții UDMR.

Subprefect Doru Sinaci (PNL)

Doru Sinaci, consilier județean PNL și director al Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol” (începând cu anul 2017). Fostul ziarist, cu doctorat în istorie, a mai condus Centrul Cultural Județean și a coordonat activitatea Centrului de Studii de Istorie şi Teorie Literară ,,Ioan Slavici” al Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad. Acesta a candidat din partea PNL la funcția de senator în alegerile din decembrie 2020.

Subprefect Vasile Cătană (USR PLUS)

Biroul Național al USR a desemnat aseară propunerea filialei Arad pentru poziția de subprefect. În vederea stabilirii acesteia, au fost trimise mai multe propuneri, candidatul selectat fiind Vasile Valer Cătană. Licențiat în administrație publică, Vasile Valer Cătană a activat timp de 27 de ani în mediul privat. Și-a început cariera profesională în domeniul executării instalațiilor electrice.

Ulterior a fost implicat în consultanță financiară (7 ani), Horeca (4 ani) și în domeniul transportului rutier de mărfuri paletizate (5 ani). În cadrul partidului, a fost implicat la nivel local și național în activitatea de dezvoltare a filialelor locale. Vasile Cătană ocupă în prezent poziția de consilier județean. În urma numirii sale ca subprefect al județului Arad, echipa de consilieri județeni ai USR PLUS va fi completată de Ioana Alina Pop.

Secretarul General, o nouă funcție înființată de Guvernul Cîțu

Odată cu modificările privind numirile în aceste instituții, la nivelul prefecturilor s-a înfiinţat o funcţie suplimentară de secretar general. Scopul persoanei care ocupă această poziție este cea de a asigura conducerea operativă a Prefecturii, contrasemnând ordinele prefectului.

Secretarul general va fi înalt funcţionar public, absolvent de studii superioare juridice, administrative, economice sau tehnice şi se subordonează prefectului. Salarizarea funcţiei publice de secretar general al instituţiei prefectului este stabilită la nivelul salarizării funcţiei publice de director general din cadrul administraţiei publice centrale de specialitate.