Muzica techno este cea mai puţin eficientă în reducerea anxietăţii
Dacă cineva ascultă muzică techno pentru a se relaxa, ar trebui să citească următoarele rânduri. Într-un nou studiu, s-a descoperit că acest gen de muzică este cel mai puțin eficient dintre toate genurile în ceea ce priveşte reducerea anxietății.
În studiul realizat de Vera Clinic, o companie turcească de transplante cosmetice, a fost descoperit că muzica techno este cel mai scăzut gen de muzică relaxantă. Pentru studiu, Vera Clinic a oferit celor 1540 de voluntari, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, o listă de melodii de pe Spotify cu piese techno, precum și dubstep, rock din anii ’70, heavy metal, pop și multe alte genuri muzicale.
Monitoarele EKG au fost utilizate în acest studiu pentru a urmări ritmul cardiac al participanţiilor și tensiunea arterială, oferind o perspectivă asupra nivelurilor de anxietate ale ascultătorilor. Rezultatele au arătat că atunci când au ascultat techno, 78% dintre voluntari au avut o creștere semnificativă a tensiunii arteriale. Prin comparație, doctorul Ömer Avlanmıș, care a efectuat studiul, a observat că muzica pop din anii ’80 a sporit „sentimentele de fericire și calm”.
În iunie, cercetările lansate de Jurnalul Național al Asistenților Medicali au arătat că muzica care este redată într-o sală de operație, poate pune pacienții în pericol, împiedicând comunicarea clară dintre chirurgi și asistenți medicali.
Techno este o formă de muzică dance electronic, apărută în SUA, în a doua jumătate a anilor 1980. În prezent există mai multe stiluri de techno. Primele influențe ale genului au fost muzica house din Chicago, muzica electro, muzica new-wave, funk-ul dar și tematicele muzicale futuriste ce erau prezente în cultura populară, printre care și cultura americana industrială de la sfârșitul Războiului Rece.
Termenul „techno” este derivat din cuvantul „technology”. Ziariști, criticii muzicali și amatorii genului sunt de obicei prudenți referitor la folosirea termenului, temuți de asimilarea posibila ale celorlalte genuri de muzica înrudite dar in realitate foarte distincte. În ciuda prudenței, în Romania cuvântul techno este adeseori folosit pentru a desemna orice formă de muzica electronică, soartă împărțită cu cuvintele „electro” și „house”.