Se ascunde ceva în spatele preocupării Primăriei Arad pentru parcările de la km0?

Preocuparea reprezentanților Primăriei Arad pentru parcările de la km0 pare la prima vedere un lucru bun. Acest lucru a fost chiar apreciat de unii jurnaliști care în mod obișnuit îl critică pe Călin Bibarț pentru acțiunile nu atât de inspirate. Însă modul de operare a administrației locale în ultimii 15 ani sugerează că atunci când ceva este prea bun ca să fie adevărat, ceva se ascunde în spatele deciziei municipalității.


În ultima perioadă am început să facem puțină presiune – așa își începea discursul video primarul Călin Bibarț (PNL) la mijlocul lunii ianuarie intitulat „Rondul de seară: despre parcări”. Intenția anunțată era cea de limitare a folosirii parcărilor cu plată din zona centrală de către funcţionarii sau angajaţii instituţiilor din zonă (Primărie, Prefectură, Finanţe, universităţi, şcoli).

Și aș vrea să fim bine înțeleși- locurile de parcare, cu atât mai mult cele din zona centrală, trebuie să fie la dispoziția cetățenilor din Arad care au în general nevoie a relaționa cu instituțiile”, continua Bibarț care explica în aceeași prezentare de ce este nevoie ca administrația locală să încaseze bani de la cetățeni și cum, în schimb, cei care controlează plata parcării dau peste tot felul de ecusoane ale instituțiilor. Alături de primar vine și city-managerul Bogdan Boca, care arată pe rețelele de socializare cum „curățenia” mașinilor începe din ograda proprie.

Șoferi, faceți cum zice primarul sau cum face primarul?

Am văzut în unele locuri „cu excepția” și numele instituției acolo – nu e normal. Sunt, așa cum, am spus la dispoziția arădenilor”, atrăgea atenția primarul actual în clipul menționat anterior. Argumentul primarului actual este desființat foarte repede chiar de Poliția Locală!

La scurt timp după anunțul privind așa-zisa aplicare corectă a regulilor, DGPL spune că „reglementează” spațiul de pe strada Aviator Georgescu EXCLUSIV pentru Primăria Arad. Polițiștii chiar aduc drept argument un indicator „oprirea interzisă”, cu adiționalul ”cu excepția autovehiculelor Primăriei Arad”. La intrarea în parcarea împrejmuită de pe strada Aviator Georgescu se amplasează un indicator identic, având același panou adițional.

Măsura vine în scopul eficientizării locurilor de parcare în zona din proximitatea Palatului Administrativ, permițând relocarea mașinilor administrației locale pe strada menționată, spun cei de la Poliția Locală. Așadar angajații Primăriei vor avea un loc sigur și gratis de parcare la o mică distanță de locurile unde parcau în prezent. Deși conform indicatorului nu angajații Primăriei cu autoturismele lor personale pot parca în acel spațiu, ci vehiculele care aparțin Primăriei!

De fapt, zona Aviator Georgescu a fost menționată în campania electorală locală din toamnă de unul dintre contracandidații lui Călin Bibarț ca posibilă locație pentru o parcare supraterană în perspectiva „reproiectării” Bulevardului Revoluției și anulării posibilității de a parca pe centru pentru cetățeni. Edilul a venit cu alte idei.

Pietonizarea Bulevardului Revoluției în zona de interes a cetățenilor pentru accesul la instituțiile menționate de Bibarț. Și parcările subterane intens discutate!

Se cunoaște obsesia declarativă a fostului primar pentru parcări subterane, acesta anunțând încă din primul an de mandat (2005) o asemenea construcție în spatele Teatrului, iar ceva mai recent (2015) pronunțându-se dispus să desființeze Parcul Eminescu pentru a face loc unei parcări în spatele Palatului Administrativ.

Fostul viceprimar, primar-interimar și noul primar, în persoana aceluiași Călin Bibarț, încă nu s-a pronunțat pe această temă. Anunțul său privind parcările poate avea însă o logică asemănătoare dacă privim acțiunile administrației locale în ansamblu și pe termen mediu.

La începutul acestui an, Eugen Rogojan (aradon) explica ce anume a cerut administrația locală de la proiectanți în schimbul sumei de 1 milion de euro pentru documentația tehnico-economică a obiectivului de investiții „Remodelarea Bulevardului Revoluției”. Conform notei conceptuale ce însoțește licitația publicată în SEAP, câștigătorul licitației va trebui să întocmească un proiect care să prevadă, printre altele:

  • „reconfigurarea zonei pietonale pietonizare completă pe traseul Bulevardul Revoluției (partea stângă) delimitat de intersecțiile cu străzile A.D.Xenopol, 1 Decembrie 1918, Unirii, N.Bălcescu, Gheorghe Lazăr, Tribunul Dobra și Mețianu.
  • Mai mult, se va interzice parcarea pe partea carosabilă a Bulevardului Revoluției, pe ambele sensuri de mers, între Piața Revoluției (din fața Primăriei) și Piața Avram Iancu. De asemenea, se va reglementa și/sau interzice traversarea traficului auto între strada Horea spre strada A.D.Xenopol”.
Însă nu tot timpul a fost așa! La finele anului 2017, prin același proiect Primăria dorea câteva lucruri diferite. În documentația tehnică de atunci se preciza că:
  • reconfigurarea benzilor de transport pe cele două sensuri dus/întors, în sensul translatării amplasamentului teraselor stradale spre banda I, pentru eliminarea gâturirilor traficului pietonal”;
  • pe porțiunile libere ale benzii I vor fi prevăzute parcări auto, paralele cu bordura”:
  • analiza posibilității de restricționare a traficului auto pe o singură bandă și reconfigurarea zonei pietonale  – pietonizare (completă sau parțială)”.

Tot în licitația care ar fi trebuit să se finalizeze în februarie 2021 aflăm că se au în vedere două pasaje subterane, cel anunțat deja în locul actualei Piețe Avram Iancu unde ar urma să fie construită o parcare subterană, iar cealalt pasaj cu direcția Podgoria, după intersecția Bulevardului cu strada Romul Veliciu (adică în fața Primăriei). Indicând ceva ce fostul candidat al PNL la Primărie, Sergiu Bîlcea, anunța în interviuri înainte să fie înlocuit cu Călin Bibarț în competiția electorală și anume: o parcare subterană la km0.

🅿️ preferențială pentru Primărie

Parcarea de pe strada Av. Georgescu era planificată a avea 27 de locuri de parcare, o valoare totală a investiției fiind estimată la 974.410 lei inclusiv TVA, cu o durată de realizare a proiectului de 8 luni. Pentru că includea dotări de genul aparat bonuri sau aparat de plată este logic de presupus că parcarea era gândită pentru uzul tuturor. Acțiunea din ultima lună a Poliției Locale, alături de faptul că în ședința din 28 decembrie 2020, proiectul de hotărâre nr. 507/2020 privind amenajarea parcării de pe strada Aviator Georgescu (iniţiativa primarului) a fost RETRAS de pe ordinea de zi, indică contrariul.

Cu alte cuvinte, asemeni cazului finalizării manipulatoare a amenajării pieței de pe strada Șirianu, în care un lucru a fost anunțat și alt lucru se petrecea în realitate, posibilitățile de parcare de la km0 vor fi „învârtite” în următorii ani în așa fel încât cetățenii (cei invocați de primarul actual) nu vor avea încotro decât a parca în presupusa parcare subterană (de la Teatru sau km0), în timp ce angajații Primăriei vor avea spațiul lor rezervat în parcarea de pe strada Aviator Georgescu?