Filarmonica Arad: 15.800 € pentru servicii grafice și concepție achiziționate în decembrie 2020

De la știrea despre controlul intern efectuat de către Primăria Arad privind activitatea managerială a Filarmonicii Arad nu s-a mai anunțat nimic. Au trecut 3 săptămâni de la propunerea fostului viceprimar pentru o clarificare a situației, însă angajații municipalități au alte preocupări. Atenția către achizițiile contractate de către conducerea instituției de cultură folosesc ca un imbold pentru a trata problema într-o manieră cât mai serioasă.


Deoarece controlul intern nu a fost făcut public (nici măcar obiectivele acestuia), se pare că s-a așezat liniștea peste instituție până la o concluzie a primăriei. Între timp, concertele Filarmonicii au fost reluate, iar la fel au fost reluate și discuțiile dintre PNL și USR PLUS, fără a se menționa însă dacă instituțiile din subordinea Primăriei Arad au făcut obiectul acestora. Primarul Călin Bibarț și administratorul public Boca par să fie preocupați de parcările din jurul Palatului Administrativ, deși Palatul Cultural este și el la o aruncătură de băț distanță.

Drept urmare, reluăm detaliile despre achizițiile realizate în anul 2020 de către conducerea Filarmonicii, sumele și destinațiile lor nestârnind până în prezent în mod public vreun semn de întrebare al instituțiilor abilitate (ex: Curtea de Conturi) sau consilierilor municipali. Banii cheltuiți din bugetul local sunt un lucru care necesită mai multă dezbatere publică.

În a doua jumătate a lunii decembrie 2020, Filarmonica Arad a achiziționat servicii de grafică și concepție în valoare de 79.200 lei (15.800 euro), fiind cea mai mare achiziție în tot anul.

Afișele care cheamă arădenii la concerte au un stil aparte. Nu este în discuție valoarea artistică, graficianul care a oferit serviciile a fost plătit pentru munca depusă conform contractului încheiat cu conducerea Filarmonicii.

Afișele anului 2021

Ce este în discuție este decizia managerială care a cheltuit o sumă consistentă pentru așa ceva, când mulți graficieni din oraș sau din afara Aradului ar fi putut oferi asemenea servicii pentru o sumă mai mică. Sigur, aceștia ar fi trebuit să participe la licitație. O sumedenie de lucruri se pot afla din cerințele elaborate de Filarmonică în momentul pornirii procedurii de achiziție. Sperăm că acel control intern efectuat de Primăria Arad va inclue și o analiză atentă a acestui aspect.