A fost votat Mecanismul de Redresare și Reziliență
Ieri, în Parlamentul European a fost votat Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF) menit să ajute statele Uniunii Europene să-și revină după această pandemie care nu doar că a schimbat viețile tuturor, dar a lăsat urme adânci în economie și în sistemele medicale din întreaga Uniune. Europarlamentarul Vlad Botoș informează succint ce a presupus acest vot și ce urmează pentru România.
România are, la fel ca celelalte state, șansa unei infuzii serioase de bani care să ne ajute să reintrăm într-o nouă normalitate, spune Botoș (USR PLUS). Negocierile între grupurile politice din Parlamentul European și negocierile cu Consiliul și Comisia Europeană, la care a participat ca raportor europarlamentarul Dragoș Pîslaru, s-au desfășurat într-un ritm extrem de rapid pentru a putea începe cât mai repede investițiile din aceste fonduri.
Fonduri nerambursabile de 312,5 miliarde € împrumuturi de 360 miliarde €
Programul de finanțare votat în Parlamentul European va cuprinde două categorii: fonduri nerambursabile în valoare de 312,5 miliarde Euro și împrumuturi în valoare de 360 miliarde Euro. Fondurile menționate sunt la nivelul întregii Uniuni Europene, iar sumele vor fi distribuite statelor membre în funcție de un algoritm clar stabilit și agreat de toate statele membre, reprezentate în Consiliu.
Se va ține cont de populație, de rata șomajului, de produsul intern brut, așa încât statele care au cea mai mare nevoie de ajutor să primească sumele cele mai mari.
Vlad Botoș (USR PLUS), europarlamentar
Programul va fi gestionat de Comisia Europeană în strânsă colaborare cu statele membre și se va axa pe 6 direcții principale:
- tranziția verde;
- transformare digitală;
- creștere inteligentă, sustenabilă și incluzivă;
- coeziune socială și teritorială;
- reziliență socială și instituțională, inclusiv creșterea capacității de reacție la crize și măsuri pentru a fi pregătiți în fața crizelor;
- politici pentru generația următoare, copii și tineret, incluzând educația și abilitățile profesionale.
Ministerul Investițiilor și al Proiectelor Europene, condus de Cristian Ghinea (USR PLUS), a început deja pregătirea programului pentru România, fiind în desfășurare consultările publice unde cetățenii, societatea civilă, operatorii economici, autoritățile publice și alții pot și sunt chiar rugați să evidențieze liniile și proiectele pe care le consideră cele mai importante.
Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al MEP Vlad-Marius Botoș, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European.
-
Pingback: Eurobarometru: lupta cu inegalitățile sociale și reforma UE este cerută de către cetățenii europeni – Independentul