Diplomatul-șef al UE: Rusia și Europa se îndepărtează una de cealaltă

După întâlnirea cu ministrul de externe rus, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a evidențiat într-o comunicare publicată pe website-ul Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS), faptul că Europa și Rusia se îndepărtează una de cealaltă, cea din urmă deconectându-se tot mai mult de restul continentului.


Autoritățile ruse nu au dorit să profite de această ocazie pentru a purta un dialog mai constructiv cu Uniunea Europeană, a punctat Borrell în concluziile publice de după întâlnirea la nivel înalt avută cu Serghei Lavrov în Rusia. Șeful diplomației UE declară că a planificat călătoria pentru a transmite pozițiile Uniunii și pentru a sublinia preocupările fundamentale, dar și pentru a testa dacă în unele domenii în care interesele ambelor părți converg, se poate încerca cooperarea și începerea construcției încrederii.

În timpul întrevederii, autoritățile de la Moscova au anunțat că mai mulți diplomați din Suedia, Polonia și Germania au fost expulzați pentru presupusa participare la „protestele ilegale” de sprijinire a politicianului de opoziție închis Alexei Navalnîi. Anularea deciziei a fost solicitată ulterior de Borrell însă fără succes. Înaltul Reprezentant al UE dezvăluie că a aflat despre expulzările celor 3 diplomați prin intermediul rețelelor de socializare!

Foto: Andras Barta

Călătoria în Rusia a fost descrisă drept o sursă de „profunde preocupări cu privire la perspectivele dezvoltării societății rusești și la alegerile geostrategice ale Rusiei.” Josep Borrell consideră că mesajele trimise de autoritățile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că Europa și Rusia se îndepărtează. Mai mult decât atât, se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa și privește valorile democratice ca pe o amenințare existențială.

Suntem la o răscruce de drumuri. Alegerile strategice pe care le facem acum vor determina dinamica internațională a puterii în secolul XXI și, în special, dacă vom avansa către modele mai cooperante sau mai polarizate, bazate pe societăți închise sau mai libere.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al UE

Uniunea Europeană poate influența evoluțiile viitoare, care necesită o viziune și obiective clare, însoțite de un angajament diplomatic intens. Înaltul Reprezentant al UE va discuta aceste problemele identificate cu miniștrii de externe ai Statelor Membre UE, iar guvernele vor decide următorii pași care ar putea include sancțiuni.

Borrell face însă apel la neînchiderea Europei în spatele zidurilor, această poziție neaducând o securitate mai mare Uniunii. Dacă vrem o lume mai sigură pentru mâine, trebuie acționat hotărât astăzi și cu pregătirea asumării de riscuri.

Diplomatul-șef al UE concluzionează că provocările cu care Europa va trebui să se confrunte include întâlnirea cu alții pe terenul lor, chiar atunci când se desfășoară evenimente negative, „pentru a ne permite să evaluăm mai bine situațiile cu care ne confruntăm și acțiunile pe care ar trebui să le luăm.” Borrell spune că preferă acest lucru decât să rămân reactiv și să aștepte să se întâmple lucrurile.