CAMPANIE pentru înființarea unui Muzeu Industrial la fosta fabrică MARTA

Multe clădiri istorice au fost lăsate de izbeliște și încet au dispărut din patrimoniul municipiului Arad. Discuțiile recente despre Teatrul Vechi arată că există o preocupare din partea arădenilor pentru monumentele istorice, însă autoritățile acționează prea încet. Ca atare, înainte ca una din ultimele construcții industriale istorice să dispară la propriu din cauza neglijenței, demarăm o campanie pentru salvarea clădirii fostei fabrici de automobile MARTA și transformarea ei într-un muzeu industrial.


O șansă pentru conservarea patrimoniului, atâta cer cetățenii administrației care se laudă cu un număr impresionant de clădiri istorice sau care sunt chiar monumente istorice. Ca acest deziderat să devină realitate este nevoie de curaj, relaționare și implicare directă, atât a autorităților locale cât și a investitorilor privați. Pentru a reda fostei fabrici de automobile MARTA viața, înainte ca imobilul să devină un pericol direct pentru trecători, va fi necesară angajarea într-un efort comun al societății civile, proprietarului clădirii, Consiliului Județean Arad și Complexului Muzeal Județean Arad.

Aradul de Altădată: Aradul ultimelor decenii a pierdut o serie de clădiri istorice considerate a fi fără relevanță pentru „dezvoltarea” orașului. Începând cu acele case de secol al XVIII-lea din zona străzii Tribunul Dobra și continuând cu fosta Fabrică de Zahăr sau prima clădire administrativă a Fabricii de Vagoane, Aradul și-a pierdut treptat din identitatea sa grație unor interese ce nu țin cont de adevăratele nevoi ale orașului Arad. În momentul de față avem câteva exemple de clădiri istorice aflate într-o stare critică. Am asistat recent la „show-ul” privind salvarea Teatrului Vechi (Hirschl) de pe strada Gheorghe Lazăr, unde s-a putut vedea că nu există un interes real pentru punerea în valoare a acestei clădiri și mai important, salvarea ei.

Aradul a avut o puternică tradiție industrială. Fabrica de automobile „M.A.R.T.A” (Magyar Automobil Részvény Társaság Arad), sucursală a filialei din Le Havre a firmei americane Westinghouse, apărea la 1908 în vecinătatea Fabricii de Vagoane. Vechea clădire administrativă se află în prezent într-o stare avansată de degradare. După modelul altor clădiri istorice din Arad, putem preconiza deja o posibilă soartă a clădirii M.A.R.T.A. Din acest motiv, este foarte important să facem ceva. Așa cum am menționat anterior, Aradul a fost un oraș industrial. Nu credeți că orașul ar merita să aibă un Muzeu al Industriei Arădene? Locația cea mai potrivită ar fi cu siguranță chiar în incinta fostei fabrici de automobile. Dar pentru realizarea acestui lucru, este nevoie în primul rând de luarea unor măsuri urgente pentru salvarea clădirii. Muzeul Industriei Arădene este un minim necesar pentru a arăta valoarea orașului nostru și pentru a conștientiza importanța respectării istoriei locale.

VA URMA