Furnizorii serviciilor de închiriere a trotinetelor electrice și-au înființat un grup comercial european
O nouă asociație de reprezentare a furnizorilor serviciilor de închiriere a trotinetelor electrice (e-scootere) a fost înființată în această săptămână la Bruxelles. Mijloacele de transport de acest fel sunt disponibile pe piață de multă vreme, însă popularitatea lor a crescut recent datorită aplicațiilor de pe telefoanele inteligente care permit închirerea lor.
Grupul înființat la nivelul UE se numește Micro-Mobilitate pentru Europa și își propune să contribuie la formarea politicii în jurul a ceea ce România cunoaște drept trotinete electrice (fiind clasificate la nivel european drept scutere electrice) din orașele Uniunii și să sprijine tranziția către transportul cu emisii zero de CO2 în zonele urbane. Cele 8 companii care au format grupul sunt: Bird, Bolt, Dott, FreeNow, Lime, TIER, Voi și Wind. Membrii asociației operează în peste 20 de țări din Europa și în mai mult de 100 de orașe.
Întrucât marea majoritate a spațiului public este dedicat în prezent infrastructurii auto, trebuie să regândim modul în care este utilizat spațiul public din orașe
Alexander Jung, copreședinte Micro-mobilitATE pentru Europa
Grupul lansat pe 2 februarie în Bruxelles susține că scuterele electronice abordează probleme precum traficul îngreunat și reduc emisiile de CO2, ambele probleme fiind esențiale pentru mobilitatea în mediul urban și reducerea poluării. Companiile membre au spus că doresc să împărtășească datele statistice generate de utilizarea serviciilor lor pentru a ajuta administrațiile orașelor să înțeleagă, să reglementeze și să planifice mai bine fluxul de trafic și transportul public.
În urmă cu un an, pe 4 februarie 2020 Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență privind reglementarea circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice. S-a stabilit astfel că trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane care au vârsta de cel puțin 14 ani (transportul pasagerilor fiind interzis), numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25km/h.